Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


28 aug 2009

Wet Bibob nauwelijks gebruikt door gemeenten

Tweederde van gemeenten doet niet of nauwelijks onderzoek naar ondernemers die een vergunning aanvragen. Uit onderzoek van Trouw en Binnenlands Bestuur onder alle 441 gemeenten blijkt dat vooral kleine gemeenten weinig doen met de Wet Bibob.

Zij vinden de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bibob) te tijdrovend, ingewikkeld of zelfs onnodig.

Sinds juni 2003 geeft de Wet Bibob gemeenten de mogelijkheid om advies te vragen bij het Landelijk Bureau Bibob over de achtergrond van aanvragers van een vergunning, subsidie of aanbesteding. Als uit het onderzoek van het Landelijk Bureau Bibob blijkt dat een ondernemer criminele banden heeft, kan de gemeente de vergunning weigeren of intrekken.

Slechts 140 van de 441 gemeenten maken echt gebruik van de wet: ze hebben wel eens een vergunning geweigerd óf nader advies gevraagd bij het Landelijk Bureau Bibob. De grootste groep van 179 gemeenten doet helemaal niets met Bibob, dit zijn vooral kleine gemeenten.

Het Landelijk Bureau Bibob bracht 667 keer advies uit. In 51 procent van de gevallen constateerde het bureau dat er sprake was van een groot risico dat die ondernemer de vergunning voor criminaliteit gebruikt. In 376 gevallen heeft een gemeente sinds juni 2003 een vergunning geweigerd of ingetrokken.