Buitenlandse Zaken België


Datum: 28/08/2009

Humanitaire hulp aan Pakistan

De aanslepende conflicten in Afghanistan en Pakistan zijn een bron van zorg voor de internationale gemeenschap, bijzonder ook omdat de bevolking hieronder meer en meer te lijden krijgt.

Naast de inspanningen die de Belgische regering doet qua veiligheid door de inzet van onze militairen in Afghanistan, is het van belang ook inspanningen te leveren om de humanitaire nood te lenigen en de basis te leggen voor herstel van de economie en de wederopbouw. In dat kader heeft Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme een subsidie van 500.000 euro goedgekeurd voor de humanitaire actie van het Internationale Rode Kruis in Pakistan. Bijzonder in de grensgebieden met Afghanistan is de bevolking in moeilijkheden en zijn er veel ontheemden. Behalve zijn humanitaire actie zet het Rode Kruis zich ook in voor het respect van het internationaal humanitair recht in Pakistan en streeft daarover naar een dialoog met religieuze leiders, academische instellingen en media. Ons land steunt die aanpak ten volle.
Minister Leterme neemt zich voor in de komende maanden bijzondere aandacht te besteden aan de delicate situatie in Afghanistan en Pakistan, waarbij zowel de verbetering van de veiligheidssituatie als van de humanitaire omstandigheden centraal staat.