Buitenlandse Zaken België


Datum: 28/08/2009

Bevlagging van de Belgische ambassade in Riga

Naar aanleiding van persberichten op basis van een parlementaire vraag van de Heer Louis Ide (NVA) over de bevlagging van de Belgische ambassade in Riga heeft Minister van Buitenlandse Zaken Leterme vandaag nog een antwoord bezorgd aan Louis Ide.

Daarin wijst Minister Leterme erop dat de bevlagging van Belgische ambassades en consulaten vastgelegd werd in gedetailleerde instructies in 1996. Deze richtlijnen houden specifiek rekening met het federale karakter van ons land en de verhouding tussen de federale overheid en de Gemeenschappen en Gewesten betreffende buitenlandse vertegenwoordigingen.

De instructies voorzien dat de vlaggen van de betrokken Gemeenschappen en Gewesten op de gebouwen van ambassade of consulaat kunnen gehesen worden wanneer een vertegenwoordiger van deze Gemeenschap of dit Gewest daar werkzaam is en ook wanneer een bijzondere manifestatie van een Gemeenschap of Gewest in dat gebouw wordt gehouden. Zoals iedere richtlijn met betrekking tot de werking van diplomatieke en consulaire posten dient ook deze richtlijn te worden toegepast. Indien dit niet gebeurt wordt de betrokken post ter verantwoording geroepen en worden zo nodig de gepaste maatregelen getroffen.

Met betrekking tot de Belgische ambassade in Riga (Letland) benadrukt de Minister:

- dat de kantoren in een gebouw zijn ondergebracht waar ook andere kantoren gevestigd zijn van onder meer private bedrijven;
- dat de ambassade uitsluitend de Belgische en de Europese vlaggen hangt op zijn deel van het gebouw;
- dat in hetzelfde gebouw weliswaar de kantoren gevestigd zijn van de Waalse economische en handelsvertegenwoordiger (AWEX), die ook Brussel vertegenwoordigt (Brussels Export) en dat het bijgevolg normaal is dat de Waalse en Brusselse vlaggen op zijn deel van het gebouw hangen;
- dat de Vlaamse economische en handelsvertegenwoordiging (FIT) gevestigd is in Vilnius (Litouwen), en dat in het gebouw waar de Belgische ambassade in Riga gevestigd is geen enkele vertegenwoordiging van het Vlaamse Gewest aanwezig is.

Hieruit blijkt dat onze ambassade in Riga de geldende regels met betrekking tot de bevlagging correct toepast.