NEN


ISO 22000 toepassing mogelijk uitgebreid

vrijdag 28 augustus 2009, 15:25

ISO 22000, de norm voor management van voedselveiligheid, is opgesteld als generieke norm die van toepassing is op de gehele agro-food keten, van het bekende zaadje tot karbonaadje. Deze algemene opzet en brede inzetbaarheid maakt dat het voor een aantal onderdelen van de keten nuttig is om een sectorspecifieke aanvulling te maken op de norm. In een dergelijke aanvulling kunnen bijvoorbeeld in meer detail basisvoorwaardenprogramma's worden opgenomen die specifiek op de betreffende sector van toepassing zijn. Tijdens de eerste vergadering op 17 en 18 september wil de nieuw opgerichte ISO commissie ISO/TC 34/SC 17 (Food Safety Management Systems) onderzoeken voor welke sectoren een specifieke aanvulling gewenst is.

De voedingsmiddelenfabrikanten hebben als eerste een aanvullend document bij ISO 22000 opgesteld. Het is op dit moment beschikbaar als publicatie van het Britse normalisatie-instituut, BS PAS 220 (Prerequisite programmes on food safety for food manufacturing). De initiatiefnemers hebben PAS 220 onlangs bij ISO ingebracht om het als ISO Technische Specificatie (ISO/TS) uit te laten komen. Het document krijgt hierdoor een internationale status en zal wereldwijd gemakkelijker geaccepteerd worden. ISO 22000 in combinatie met PAS 220 vormen onderdeel van het FSSC 22000 certificatieschema, dat ter goedkeuring is aangeboden aan het GFSI.

Andere sectoren waarvoor het interessant kan zijn een sectorspecifieke invulling van ISO 22000 op te stellen zijn onder andere diervoeder, verpakkingsmiddelen en horeca. Het feit dat ISO tijdens de eerste vergadering van SC 17 de behoefte aan andere initiatieven heeft geagendeerd, biedt bij uitstek een gelegenheid om een eventuele Nederlandse belangstelling bij ISO onder de aandacht te brengen. Andere landen zullen dit ook doen en ook bij ISO geldt '' wie het eerst komt die het eerst maalt''.

Meer informatie: Marcel de Vreeze, tel. (015) 269 01 25 zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Cursus ISO 22000: invoeren van een voedselveiligheidsmanagementsysteem (Cursus) Cursussen Kwaliteits-, arbo- en milieumanagement