NEN


Norm over conservering nu definitief

vrijdag 28 augustus 2009, 16:10

In augustus 2009 is een nieuwe versie verschenen van ISO 5667-15. Deze norm geldt onder andere voor (zuiverings)slib en waterbodem. Het document beschrijft hoe een monsternemer (natte) monsters moet conserveren en transporteren naar het laboratorium voor verdere analyse op chemische, radiologische of biologische parameters.

Representatief monster
Een goede conservering van de monsters tussen het moment van monstername en de daadwerkelijke analyse in het laboratorium is belangrijk. Het zorgt ervoor dat de kwaliteit niet, of zo min mogelijk, achteruit gaat. Zo komt het monster, dat aan het laboratorium wordt afgeleverd, zo goed mogelijk overeen met de oorspronkelijke matrix waaruit het is genomen. Het laboratorium analyseert het monster vervolgens op de gewenste parameters.

Nieuw in deze editie
De norm is geüpdatet en de tabel met conserveermethoden per parameter is uitgebreid. Een belangrijk verschil met de voorgaande versie is dat de transporttemperatuur is gewijzigd van 2 - 5°C naar 2 - 8°C.

Deze nieuwe editie vervangt de versie uit 1999 en is tevens op Europees niveau als norm aanvaard. Dat betekent dat de norm ook op nationaal niveau geldend is.

Gerelateerde documenten
SIKB-protocol 3001 'Conserveringsmethoden en conserveringstermijnen voor milieumonsters' verwijst naar deze NEN-EN-ISO norm. SIKB (Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer) is al bezig om de laatste inhoudelijke wijzigingen over te nemen, zodat beide documenten weer naadloos op elkaar aansluiten.

NEN-EN-ISO 5667-3 (2004), de equivalent van deze norm, maar dan voor watermonsters, wordt momenteel ook weer vernieuwd. Het normontwerp daarvan wordt in 2010 voor commentaar verspreid.

Informatie
Neem voor inhoudelijke informatie over deze norm contact op met NEN Milieu, telefoon (015) 2 690 303, e-mail: milieu@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Milieumail (Publicatie)