Gemeente Leeuwarden

Kennis, innovatie en handelsgeest

Bron: Gemeente Leeuwarden (28-08-2009)

Het Duitse bedrijf Berghof Membrane Technology ziet het helemaal zitten in Leeuwarden. De producent en leverancier van buisvormige membraanfiltratie producten (membraanfilters voor de zuivering van o.a. industrieel afvalwater) houdt sinds mei al kantoor in het vorige week geopende science center Johannes de Doper. Vanuit Leeuwarden worden internationale partners, zoals de leveranciers van filtratiesystemen, geadviseerd op gebied van productkeuze en technologie. De Friese hoofdstad is daarvoor de perfecte locatie, aldus directeur Eric Wildeboer. "Zo'n combinatie van kennis, innovatie en handelsgeest, die vind je nergens."

Berghof Membrane Technology in Duitsland houdt zich al jaren bezig met de productie van buismembranen voor de biologische zuivering (MBR) van industrieel afvalwater. Het bedrijf heeft de laatste jaren een sterke internationale groei doorgemaakt en blijft veel investeren in vernieuwing. "Innoveren is voor ons erg belangrijk", zo legt Wildeboer uit. "Dat is mede de reden dat we onze keus op Leeuwarden hebben laten vallen. In nauwe samenwerking met Wafilin BV kunnen wij gebruik maken van het applicatiecentrum welke gevestigd is in het Van Hall Instituut. Hier kunnen wij onderzoek doen en technologische ontwikkelingen doorvoeren, eventueel ondersteund door studenten van diverse opleidingen. We kunnen vervolgens onze internationale klanten in Leeuwarden concrete producten laten zien."

Dat dit goed werkt bleek nog onlangs, toen Berghof een Spaanse delegatie rondleidde in en rond Johannes de Doper. "Dan krijg je toch enkele dagen zeer enthousiaste mails terug. Men vindt het geweldig zoals het allemaal voor elkaar is in Friesland en in Leeuwarden in het bijzonder. Met name de combinatie van kennis, innovatie, maar ook de drang om zaken te vermarkten maakt indruk."

Zien is geloven, zo blijkt maar weer. Wildeboer beaamt dat. "Ik kende Leeuwarden al vanuit mijn studietijd , maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Ook Nikolas Rombach, de CEO van Berghof en eigenaar Johannes Zundel, hebben zich aanvankelijk wel afgevraagd waarom we de internationale uitrol van onze filtratie producten niet vanuit Duitsland, maar vanuit Leeuwarden zouden moeten doen. Wel, ze zijn bij de opening van het science center Johannes de Doper geweest, hebben de locatie bij Wetsus en de toekomstige Watercampus gezien en zijn inmiddels helemaal overtuigd."

www.berghof.com

www.leeuwarden.nl