Diergaarde Blijdorp


september: klikspaantje in Blijdorp
25-08-2009
Misschien weet een enkele opa nog wat het is: pokhout. Pokhout is een historisch belangrijke houtsoort. De massa van dit hout is zo dicht, dat het niet wil blijven drijven op het water. Toch waren de kapiteins van grote en kleine zeilschepen maar wat blij met deze houtsoort....

In het hout zit een vettige hars die ervoor zorgt dat het samen met water een glibberig oppervlak op het hout vormt. Daarom werden vroeger zeilschepen voorzien van katrollen van pokhout: het ophalen en strijken van de zeilen liep daardoor op rolletjes.

Tegenwoordig staat pokhout op de CITES-lijst. Dit betekend dat de boom ernstig bedreigd wordt in zijn natuurlijke habitat en daarom niet meer verhandeld mag worden. In de kas van de Krokodillenrivier staat een familielid van de pokhout-boom. Beide komen ze uit de familie Zygophyllaceae. Het neefje van de pokhout-boom heeft de Latijnse naam Bulnesia arborea. Deze struik komt oorspronkelijk uit het continent Zuid-Amerika, maar omdat zijn uiterlijk veel weg heeft van de Afrikaanse Acacia heeft Blijdorp hem toch toegelaten in de Afrikaanse kas. Want ondanks de inspanningen van Blijdorps botanisten hadden we bij de opening wel Acacias genoeg, maar waren ze klein van stuk en de Bulnesia had al een stevige torso.

Maar onlangs heeft de Bulnesia zich verlinkt. Hij staat prachtig te bloeien maar de bloemen van de Acacia en pokhout-familie lijken in het geheel niet op elkaar. Ondanks zijn verraad zijn we best trots op ons vriendje. Ga snel bij de krokodillenrivier kijken om deze klikspaan te ontdekken.
,