Ministerraad


Eén bedrag voor openbaarmaking en normering inkomens (semi)publieke sector

Persbericht | 28-08-2009

Er komt één normbedrag voor zowel de openbaarmaking als de normering van topinkomens in de publieke en semipublieke sector. Dit bedrag, de hoogte van een brutojaarsalaris van 181.773 euro, wordt opgenomen in de nieuwe wet die zowel de openbaarmaking als de normering regelt. Hiertoe heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Met dit besluit volgt het kabinet het advies op van de commissie Dijkstal, die onderzoek heeft gedaan naar de werking van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (Wopt). De commissie constateert dat het bestaan van twee normbedragen tot verwarring leidt. De commissie adviseert één definitie te hanteren, één bedrag te kiezen en dit op te nemen in een nieuwe wet.

Deze in voorbereiding zijnde Wet normering uit publieke middelen gefinancierde beloning topfunctionarissen (Wnt) regelt de bezoldiging, pensioenen en onkostenvergoedingen van bestuurders in de publieke en semipublieke sector. Uitgangspunt van deze wet is dat de bestuurder of hoogst leidinggevende in de publieke en semipublieke sector een genormeerde bezoldiging dient te genieten.

Deze wet zal drie beloningsregimes kennen. Ten eerste instellingen waarvan de bestuurdersbeloning niet mag uitstijgen boven 181.773 euro. Ten tweede instellingen waarvan de bestuurdersbeloning niet mag uitstijgen boven het maximum van de sector-beloningscode. Deze beloningscode wordt door de vakminister vastgesteld. Uitzonderingen op de norm zijn alleen mogelijk na een vooraf vastgestelde procedure met instemming van de ministerraad. Tot slot zijn er instellingen waarvan het kabinet de beloning niet maximeert, maar die wel verplicht worden alle beloningen openbaar te maken, voor zover deze uitstijgen boven 181.773 euro.