Ministerraad


Kabinet: vooruitgang Roemenie en Bulgarije onvoldoende

Persbericht | 28-08-2009

De nieuwe EU-lidstaten Roemenie en Bulgarije doen nog te weinig om de corruptie en georganiseerde misdaad aan te pakken. Ook het financiële beheer van EU-fondsen is nog ondermaats. Het kabinet zal in Europees verband opnieuw aandringen op verbeteringen in beide landen. Is daar geen sprake van, dan zal dat gevolgen hebben voor de uitkering van Europese fondsen aan beide landen en hun toetreding tot de Schengenzone.

Dat is de conclusie van het kabinet in reactie op het voortgangsrapport dat de Europese Commissie op 22 juli jl. in het kader van het Coöperatie en Verificatiemechanisme (CVM) voor beide landen heeft gepresenteerd. In een brief die staatssecretaris Timmermans (Buitenlandse Zaken), mede namens de minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Hirsch Ballin (Justitie), naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, wordt gewezen op vele gebreken, waaronder het gebrek aan politieke wil om onomkeerbare hervormingen door te voeren.

In september komt de Europese Commissie, op verzoek van het Europees Parlement, met een rapport dat geheel gericht is op financieel beheer van EU-fondsen. De betalingen aan Bulgarije waren eerder al opgeschort wegens onzorgvuldig beheer. Mocht de conclusie straks luiden dat het beheer nog steeds gebrekkig is, dan zal Nederland pleiten voor verdere maatregelen. Het kabinet heeft hier in mei middels een brief van staatssecretaris Timmermans aan Eurocommissaris Barrot (Justitiële Samenwerking) ook al op aangedrongen.

Het kabinet acht concrete vooruitgang in beide landen essentieel met het oog op de geloofwaardigheid van de Europese Unie en vindt bovendien dat de landen te weinig doen om hun burgers optimaal te laten profiteren van de mogelijkheden die het EU-lidmaatschap met zich meebrengt.

Het CVM wat voor beide landen - mede op aandringen van Nederland - was afgesproken als voorwaarde voor hun toetreding blijft wat Nederland betreft vooralsnog onverkort van kracht. Dit geeft de overige lidstaten en de Europese Commissie de mogelijkheid om de vooruitgang nauwgezet te volgen en de noodzakelijke hervormingen op de politieke agenda te houden.

Toetreding tot de Schengenzone zou resulteren in het verdwijnen van controles aan de zogenaamde binnengrenzen. Het kabinet stelt dat hier alleen maar sprake van kan zijn als er voldoende vertrouwen bestaat tussen de verdragspartners. In zowel Roemenie als Bulgarije is nog steeds op grote schaal sprake van corruptie, onder meer binnen het politieapparaat, terwijl deze instellingen instantie juist in de aanpak van mensenhandel en illegale immigratie onberispelijk dienen te zijn.

De Europese Commissie heeft voor Bulgarije 21, en voor Roemenie 16 verbeterpunten aangedragen. Nederland steunt de Commissie hierin. Het kabinet zal zijn zorgen op 3 september a.s. overbrengen tijdens het bezoek van de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Dianescu aan Nederland en zal ook de Bulgaarse ambassadeur in Nederland inlichten over de Nederlandse conclusies.