Ingezonden persbericht

Zomerdroom in Utrecht

Datum: 28 augustus 2009 Park Lepelenburg
Oude muziek met videokunst
Orkest van de Achttiende Eeuw, Nederlands Kamerkoor, Danielle Kwaaitaal
Zomer van Utrecht presenteert Zomerdroom is de publieksopening van Festival Oude Muziek. Een spannende ontmoeting van Oude muziek en hedendaagse videokunst met de historische sfeer van park Lepelenburg als het ideale decor.
Het Orkest van de 18e eeuw en het Nederlands Kamerkoor spelen highlights uit De Midzomernachtsdroom van Mendelssohn. Videokunstenares Danielle Kwaaitaal ontwikkelt een nieuw zinnenprikkelend en poëtisch videowerk, gebaseerd op de thematiek van het muziekstuk.

Het Orkest van de 18e eeuw
Het Orkest van de 18e eeuw o.l.v. dirigent Frans Brüggen bestaat uit een internationaal gezelschap musici en treedt over de hele wereld op. De musici spelen op authentieke instrumenten of hedendaagse kopieën ervan. Wat betreft opzet en grootte benadert het orkest de meest luxueuze 'klassieke' orkesten uit de 18e en 19e eeuw. Voor de eenmalige performance in Park Lepelenburg wordt het orkest versterkt met 12 zangeressen van het Nederlands Kamerkoor. Dit koor, opgericht in 1937, is gespecialiseerd in het a cappella- repertoire van de vroege Middeleeuwen tot heden.
Danielle Kwaaitaal
Videokunstenares Daniëlle Kwaaitaal geldt nationaal als een van de pioniers op het gebied van de hedendaagse videokunst. Haar werk kenmerkt zich door droomachtige beelden. Het thema van de Midzomernachtsdroom is op haar lijf geschreven. Bij het grote publiek is zij bekend, naast haar werk als live vj in de jaren '90, van de film FLO (2005), het foto-kunstwerk Tracing Reality op Shiphol (2008) en de tentoonstelling Whispering Waters in het Groninger Museum (maart-juni 2009).
Voor meer informatie kijk op: www.daniellekwaaitaal.nl
Tijdens deze bijzondere uitvoering van De Midzomernachtsdroom op erfgoed locatie Lepelenburg zal het gehele park met licht en video een sprookjesachtige setting krijgen, net als in Shakespeare's droom.
Componist: Mendelssohn. Muziek: Orkest van de Achttiende Eeuw&Nederlands Kamerkoor olv Frans Brüggen. Videokunst: Danielle Kwaaitaal, Regie: Jeroen Kriek. Co-productie van Festival Oude Muziek en Zomer van Utrecht.
ZOMERDROOM
Locatie: Park Lepelenburg, Lepelenburg 9, 3512 NJ, Utrecht
Datum: 28 augustus
Tijd: 23:00u - 24:00u
Toegangsprijs: Gratis toegankelijk
Meer info: www.zomervanutrecht.nl

NOOT VOOR DE REDACTIE -