Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 22 juni 2009.

Nederlandse Smart Shelter Foundation finalist bij befaamde internationale design award.

Smart Shelter Foundation is finalist bij de strijd om één van de grootste design awards in de wereld: Index Award 2009. Op 28 augustus aanstaande worden de vijf winnaars bekendgemaakt, die ieder een bedrag van 100.000 euro winnen.

Deze prijs wordt iedere twee jaar in Kopenhagen toegekend aan initiatieven uit een vijftal categorieën (Body - Home - Work - Play - Community), die door bijzonder design een zichtbare bijdrage leveren aan een betere wereld. 'Design to improve life' is het thema. Een internationale jury beoordeelde de in totaal ruim 700 inzendingen - afkomstig uit maar liefst 54 landen - op hun vorm, impact en context. Smart Shelter Foundation is één van de 27 finalisten, ingedeeld in de categorie 'Community'.

Smart Shelter Foundation bouwt in ontwikkelingslanden voor de allerarmsten. Dit doet zij op duurzame wijze, door gebruik te maken van lokaal beschikbare materialen. De nadruk ligt op het overbrengen van bouwkennis aan de lokale bevolking, en het betrekken van de lokale bevolking bij het realiseren van bouwprojecten.

In India bouwde Smart Shelter Foundation een peuterspeelzaal met verschillende kostenbesparende en milieuvriendelijke technieken. Onder andere zijn in de wanden en het dak geperste aarden blokken gebruikt.

Onlangs bouwde Smart Shelter Foundation in Nepal 12 aardbevingsbestendige bergscholen. Met verf werd in het Nepalees aangegeven welke aardbevingsbestendige maatregelen genomen zijn bij de bouw. Het inwendige bouwgeraamte werd op de buitenmuur geschilderd en toegelicht. Op deze manier zijn de scholen grote reclamezuilen voor veilig bouwen geworden, waar de lokale bevolking nog lang de kunst van het duurzaam bouwen kan afkijken. Smart Shelter Foundation is opgericht door architect en bouwkundig ingenieur Martijn Schildkamp. Het ondersteunende team bestaat inmiddels uit 15 vrijwilligers.