Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
19 augustus 2009

Festival Oude Muziek opent met choreografisch concert

Akademie für Alte Musik Berlin verbindt Franse en Italiaanse Barok met dans.

Het Festival Oude Muziek Utrecht 2009 opent op vrijdag 28 augustus met dans, in een choreografisch concert door de Akademie für Alte Musik Berlin, danser Juan Diaz Kruz de Garaio Esnaola en violiste Midori Seiler. In de voorstelling 4 Elements - 4 Seasons verbinden zij twee uiteenlopende werken uit de Barok, Vivaldi's De vier jaargetijden (1725) en Jean-Féry Rebels danssuite Les elemens (1737). Juan Diaz Kruz de Garaio Esnaola van Sasha Waltz & Guests ontwikkelde dit dansante concert waarin beweging en klank versmelten.

Akademie für Alte Musik Berlin vermeed lange tijd de Vier jaargetijden van Vivaldi - immers de meest gespeelde vioolconcerten uit de Barok. Nu presenteert het dit werk tóch, maar in een onconventionele versie. Deze voorstelling ging in 2007 in première in Radialsystem V, een centrum voor creatieve ontwikkeling in Berlijn. De Duitse pers besprak de voorstelling toen als 'spectaculair' en 'op grandioze wijze gelukt'.

Hoewel Les elemens en De vier jaargetijden in dezelfde tijd ontstonden en beide werken thema's uit de natuur verklanken, zijn ze zeer verschillend van karakter. Door middel van de dans versmelten ze in deze voorstelling tot een volkomen nieuwe eenheid. In Les elemens verbeeldt de danser schepping, ontstaan en vergaan. In De vier jaargetijden wordt het orkest zelf in de choreografie betrokken, waarbij muzikale structuren in ruimtelijke bewegingen worden omgezet. Een speciale rol is daarbij weggelegd voor solovioliste Midori Seiler en danser Juan Diaz Kruz de Garaio Esnaola.

4 Elements - 4 Seasons is de officiële opening van het Festival Oude Muziek Utrecht 2009. Van 28 augustus tot en met 6 september biedt het Festival meer dan 100 concerten, lezingen, beiaardconcerten, de Oude Muziek Markt en meer, alles binnen het thema 'Three Germans in England: Handel, Haydn, Mendelssohn and a bit of Purcell'.

Concertinformatie
vr 28 aug, 20.00 uur, Vredenburg Leidsche Rijn
Akademie für Alte Musik Berlin
Midori Seiler, viool & Juan Diaz Kruz de Garaio Esnaola, dans Openingsvoorstelling: 4 Elements - 4 Seasons

Kaarten via www.oudemuziek.nl

----------

Noot voor redacties


Ingezonden persbericht