Ingezonden persbericht



---


Persbericht

Na Aanvalsplan om economische crisis te bestrijden: Nu Doorpakken!

Doetinchem, 26 augustus 2009

Bij de regionale bedrijvenmanifestatie op de openingsavond van het 20e Huntenpop Festival in de DRU-fabriek ULFT op 28 augustus presenteert Regio Achterhoek in samenwerking met het Achterhoekse bedrijfsleven het vervolg op het Aanvalsplan Achterhoek Authentiek Anders. Want de economische crisis is en blijft punt van aandacht voor de samenwerkende gemeenten, gebundeld in Regio Achterhoek. Nu doorpakken! is de volgende stap daarin en een verdiepingsslag tegelijk.

Aanvalsplan
Na zeven maanden vol initiatief en actie zijn de eerste successen behaald. Het "Stormberaad" (de initiatiefnemers van het Aanvalsplan, zijnde een vertegenwoordiging van Achterhoekse ondernemers, woningbouwcorporaties en gemeenten) zijn voor de vakantie bijeen geweest. Zij willen in het najaar hun inspanningen consolideren en een stap verder brengen. De focus van het Aanvalsplan was: snel, duurzaam en samen. Acties zoals versnellen van gemeentelijke procedures voor het verlenen van bouwvergunningen, duurzaam maken van gebouwen en straatverlichting, plaatsen van zonnepanelen en aanschaf van energiezuinige auto's dragen bij aan werkgelegenheid. Ook met het sneller (binnen veertien dagen) betalen van nota's willen de gemeenten bijdragen aan het verbeteren van de financiële positie van bedrijven.

Nu Doorpakken
Wat moet er nog gebeuren? Het Stormberaad heeft onder andere afgesproken actie te ondernemen om het contact met de provincie te versnellen en te versoepelen, (bestuurlijke) overlegstructuren waar mogelijk te versimpelen, projecten uit het Aanvalsplan waar nodig vlot te trekken en onderzoek te doen naar het opwekken van duurzame energie in de Achterhoek. Regiovoorzitter Kaiser: "We hebben schouder aan schouder hard gewerkt, dit willen we doorzetten met een balans tussen bezieling en resultaat". Foppe Atema, voorzitter van VNO-NCW Achterhoek en van de Samenwerkende Industriële Kringen: "We hebben nooit beweerd de crisis te kunnen tegenhouden maar we blijven scherp kijken naar de kansen die zich voordoen. Samen optrekken ìs en blijft daarbij het devies". Kortom: Nu Doorpakken.

Duurzaamheid
Op 28 augustus gaan ondernemers tijdens de regionale bedrijvenmanifestatie in gesprek met de burgemeesters van de Achterhoek. Duurzaamheid: modegril of authentiek? zal het onderwerp van gesprek zijn. Duurzaamheid (energiezuinig en milieuvriendelijk produceren en consumeren) heeft de toekomst. Of niet? De manifestatie vindt plaats in de oude afbramerij in de voormalige DRU-fabriek, met dank aan BOEi.
---



Ingezonden persbericht