Raad van State


vrijdag 28 augustus 2009
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan "Het Klooster 2004, correctieve herziening" van de gemeente Nieuwegein. Het plan maakt de ontwikkeling van een deel van het bedrijvenpark Het Klooster mogelijk. Ook heeft het plan betrekking op de aanleg van een zone voor natuur, recreatie en cultuur. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigde in november 2006 een eerder provinciaal goedkeuringsbesluit van dit bestemmingsplan. Naar aanleiding van die vernietiging heeft het gemeentebestuur van Nieuwegein een nieuw onderzoek naar de luchtkwaliteit verricht. Een echtpaar uit Houten komt tegen de provinciale goedkeuring in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen had de provincie geen goedkeuring aan het plan mogen verlenen, omdat uit het nieuwe onderzoek zou blijken dat de concentraties stikstofdioxiden en fijn stof in de toekomst zullen toenemen. (zaaknummer 200805534/1) Zitting over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Noord om op te treden tegen het gebruik van een pand aan de Lucien Gaudinstraat in Amsterdam als buurtwinkel. Volgens de Vereniging van Eigenaars van winkelcentrum 'In de Banne' is het gebruik van het pand als winkel in strijd met het bestemmingsplan. Het dagelijks bestuur wil niet optreden, omdat de belangen van de winkeliers van het winkelcentrum niet zouden worden geschaad door de buurtwinkel. De rechtbank in Amsterdam heeft in januari 2009 een eerder beroep van de vereniging gegrond verklaard. Naar haar oordeel is het aannemelijk dat de belangen van de vereniging wél worden geschaad. Verder had het dagelijks bestuur meer onderzoek moeten doen naar vervangende winkelruimte voor de winkel, aldus de rechtbank. Het dagelijks bestuur is het niet met die uitspraak eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de omzetdalingen van de winkeliers in het winkelcentrum niet kunnen worden toegeschreven aan de winkel. (zaaknummer 200901697/1)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Stationsgebied Centrum' van de gemeente Vlaardingen. Het plan maakt zowel detailhandel als de bouw van kantoorruimte en maximaal 500 woningen mogelijk. De eigenaar van een aantal panden aan de Parallelweg is het er niet mee eens dat ruim 60 parkeerplaatsen in het stationsgebied zullen verdwijnen. Deze plaatsen zijn door hem aangelegd en betaald en bovendien nodig voor de winkelketen, speeltuin en kantoren die in zijn panden zijn gevestigd. (zaaknummer 200808477/1)

13.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Staphorst heeft verleend aan State Invest voor tien zomerhuizen aan de Veldhuisweg in IJhorst. De stichting Historische Automobielbedrijven en een aantal inwoners van IJhorst komen tegen de bouwvergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting is bang dat zij in haar bedrijfsvoering wordt beperkt door de komst van de zomerhuizen. Een omwonende vreest onder meer voor aantasting van zijn privacy en zijn woongenot, omdat het gebruik van de zomerhuizen niet beperkt is tot de zomerperiode. Niet uitgesloten is dat de huizen permanent bewoond gaan worden, aldus de man. De rechtbank Zwolle-Lelystad verklaarde in december 2008 eerder beroepen van de stichting en de omwonenden ongegrond. (zaaknummers 200900793/1 en 200900851/1)