Groen!

Een Octopus Bis voor justitie

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid) op 28 augustus 2009 in "Veiligheid en justitie"

Groen! en Ecolo willen structurele hervormingen van justitie.

De onthullingen van de laatste dagen en weken in het dossier De Tandt hebben het imago van justitie zwaar beschadigd. Het vertrouwen in justitie heeft zware averij opgelopen. Justitieminister De Clerck en de ganse regering kunnen bij de start van het nieuwe politieke jaar niet zomaar overgaan tot de orde van de dag. "Structurele hervormingen van justitie zijn meer dan ooit vereist", stelt Kamerlid Stefaan Van Hecke. "Er kan en mag niet getalmd worden. Het is vijf voor twaalf en hoog tijd om de krachten te bundelen over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. De tijd is rijp voor een Octopus Bis voor justitie."

Groen en Ecolo zullen morgen in de commissie justitie van de Kamer, die vervroegd (maar veel te laat) bijeen komt, de minister van justitie interpelleren. De groenen zullen tevens een motie van aanbeveling neerleggen waarin aan de regering wordt gevraagd om op korte termijn structurele hervormingen van justitie op te starten.

Zo vragen Groen! en Ecolo in hun motie onder meer:
- Dat dringend werk wordt gemaakt van een grondige hervorming van het gerechtelijk landschap. Er moet dringend een einde komen een de enorme versplintering van het gerechtelijk landschap. Veel problemen vinden hun oorsprong in het feit dat er evenveel korpschefs bestaan als er arrondissementen en rechtbanken zijn. Met een leger van meer dan 250 `bazen' kan een moderne justitie voor de 21ste eeuw niet efficiënt functioneren.

- Dat er eindelijk werk wordt gemaakt van een schriftelijke deontologische code voor magistraten. Voor Groen! en Ecolo is het onaanvaardbaar dat magistraten zich rechtstreeks of onrechtstreeks in een positie bevinden waarbij zij schuldenaar zijn van rechtsonderhorigen over wie ze moeten oordelen als rechter, of die ze aanstellen als expert. De deontologische regels dienen eindelijk schriftelijk vastgelegd te worden.

- Dat de aanbevelingen die resulteerden uit twee audits van het Hof van Beroep te Brussel uit 2004 en 2007 integraal worden uitgevoerd. Voor Groen! en Ecolo is er tevens nood aan twee nieuwe audits. Eén over het functioneren van en de wijze waarop leiding werd gegeven aan de Rechtbank van Koophandel te Brussel en een tweede die nagaat hoe tuchtprocedures en evaluaties in het ressort van het Hof van Beroep te Brussel werden en worden gevoerd.

- Dat de bestaande procedures voor benoeming van bevordering van magistraten grondig wordt geëvalueerd en dat onderzocht wordt welke bijkomende bevoegdheden aan de Hoge Raad voor de Justitie moet worden gegeven om hun adviserend werk bij deze belangrijk opdracht te verbeteren.

Groen! en Ecolo verwachten morgen van de minister van justitie een ernstig engagement om structurele hervormingen door te voeren. De groenen zijn ook bereid om op een constructieve manier vanuit de oppositie mee te werken aan dit titanenwerk. Stefaan Van Hecke: "Het is vijf voor twaalf en hoog tijd om de krachten te bundelen over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. De tijd is rijp voor een Octopus Bis voor justitie. Als het vandaag niet lukt, zal het nooit lukken. De sense of urgency is nog nooit zo groot geweest als vandaag, zowel bij de publieke opinie, de politici als bij een groot deel van de magistraten."

Contact: Stefaan Van Hecke -