Dienstenbond CNV

Nieuws

27 augustus 2009

Leden bij EDS: laat nu zien dat het u genoeg is

Uw werkgever is niet meer bereid een nieuwe cao af te sluiten. Wij hebben de leden gevraagd hoe zij daar tegenaan kijken. Dat antwoord was duidelijk. De overgrote meerderheid is hierover ontstemd en zelfs tot actie bereid. Dat hebben we uw werkgever laten weten en op ons verzoek is er vrijdag 4 september een extra overleg. Om dit overleg te ondersteunen willen we de dag ervoor ons ongenoegen uiten.

U bent allemaal uitgenodigd voor een integratiebarbecue (wel opgeven!!) op 3 september bij HP in Amstelveen. We roepen u op die dag in zwarte kleding aan de BBQ te verschijnen. Dat als protest tegen het uitblijven van een loonsverhoging in 2009.

Maar er is natuurlijk veel meer aan de hand. HP/EDS heeft de opdracht om in Nederland heel veel arbeidsplaatsen te schrappen. Ieder kwartaal moet aan de aantallen worden voldaan. We zien dat hier veel werk van wordt gemaakt. Iedere maand verdwijnen er werkplekken. Het werkaanbod wordt echter niet minder en de werkdruk dus steeds hoger. Veel van de leden bij EDS zijn er van overtuigd dat hun bedrijf uiteenvalt. Ze zijn er ook van overtuigd dat bij eigenaar HP alleen de belangen van aandeelhouders tellen.

Daar komt bij dat bij EDS, maar overigens ook bij HP, het verzoek om een vrijwillig loonoffer bijzonder slecht is gevallen. Minder dan 1% doet daarom mee. Niet zo gek natuurlijk als diezelfde medewerker weet dat Mark Hurd, de CEO van HP, vorig jaar inclusief bonussen meer dan $ 40 miljoen mee naar huis nam. Zijn loonoffer van 20% op het vaste salaris betekende niet meer dan 0,7% van het totaal dat hij toucheerde.

Steeds meer werknemers ergeren zich ook dat heel veel energie wordt gestoken in dit vrijwillige loonoffer terwijl de animo om mee te doen bijna nihil is. Mensen voelen zich hierdoor behoorlijk onder druk gezet. De gedienstigheid van de Nederlandse directie om toch maar vooral te voldoen aan wat door HP wordt geëist veroorzaakt twijfel over de kracht en het ondernemerschap van de Nederlandse directie. Je verwacht mensen met visie die bezig zijn een markt te veroveren en geen zetbazen die braaf uitvoeren wat HP opdraagt.

De sfeer bij EDS is in korte tijd sterk achteruit gegaan. Op een ledenbijeenkomst in juli is hierover door de achterban uitgebreid ingegaan. Alle aanwezigen maakten zich zorgen over het management van EDS. De motivatie van het personeel is kennelijk niet meer iets waarin geïnvesteerd wordt. Terwijl EDS forse winsten boekt wordt door de directie het beeld geschetst dat het water ondertussen tot de lippen reikt. Het roept bij onze leden alleen maar weerzin op.

Er moet een einde aan komen. Daarom vragen we alle EDS-ers om op 3 september in het zwart te verschijnen. Voor de deur zal het ongenoegen ook blijken door een speelse actie.

P.S. de acties worden gevoerd in samenwerking met FNV Bondgenoten en de Unie.