Neways Electronics International N.V.

NEWAYS ELECTRONICS INTERNATIONAL N.V.
HALFJAARVERSLAG 2009

Gebeurtenissen in het eerste halfjaar

Neways Electronics International N.V. (Neways) heeft in de eerste zes maanden van 2009 een omzet gerealiseerd van ¤ 93,4 miljoen. Dit is een daling van circa 28%, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De sterke omzetafname was het gevolg van vraaguitval, met name in de halfgeleidersector maar ook in enkele andere sectoren. In de afgelopen zes maanden is de kostenbasis met 7% verlaagd naar een break-even omzetniveau van circa ¤ 195 miljoen op jaarbasis. Door de lagere omzet was er sprake van onderbezetting en kwam het bedrijfsresultaat uit op ¤ -/- 4,4 miljoen. Dit is inclusief een eenmalige reorganisatielast van ¤ 1,3 miljoen. Het nettoresultaat bedroeg ¤ -/- 4,2 miljoen.
De orderportefeuille per 30 juni bedroeg ¤ 52,6 miljoen, een daling met 8% ten opzichte van ultimo 2008 en 23% ten opzichte van 30 juni 2008. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met een lagere orderintake vanuit de halfgeleidersector, maar ook in verschillende andere marktsectoren was er tot en met juni sprake van terughoudendheid in het plaatsen van orders. In totaal is het aantal medewerkers (FTE's) ultimo juni 2009 teruggebracht met 10% van 1.946 naar
1.743.

Operationele ontwikkelingen
In het afgelopen halfjaar heeft Neways te maken gehad met een verzwakking van de EMS-markt in het algemeen en een afname van de vraag in de halfgeleiderindustrie in het bijzonder. Neways heeft zich in lijn met haar strategie meer nadrukkelijk gericht op (co)development- en prototypingopdrachten in samenwerking met opdrachtgevers (vaak grotere OEM's). Met deze grotere betrokkenheid en nauwere samenwerking in een vroegtijdig stadium van de levenscyclus van deze producten heeft Neways haar positionering voor mogelijke vervolgopdrachten op gebieden zoals serieproductie en (re-)engineering versterkt.
Middels de ingezette kostenbesparingen, waaronder een interne reorganisatie en de afbouw van flexibele krachten, wordt de impact van de lagere omzet op de resultaten zoveel mogelijk beperkt. Daarnaast is goede voortgang gemaakt met de reductie van het aantal leveranciers. Neways werkt in toenemende mate met 'preferred suppliers'. Op basis hiervan kunnen betere inkoopcondities worden bedongen. In de eerste helft van 2009 is het aantal toeleveranciers met 9% verder teruggebracht tot ca. 780 en is ook de componenteninkoop in Azië verder uitgebreid. Mede met het oog op toekomstige expansie is in de eerste helft van 2009 de productie van Neways Wuxi in China verplaatst naar een nieuw en groter pand. Daarmee wordt het productie- en logistieke proces efficiënter en kunnen de toenemende kwaliteitseisen die aan diverse elektronische componenten worden gesteld beter worden gewaarborgd. In mei werd bekendgemaakt dat de voorgenomen overname van een deel van de activiteiten van Bosch Security Systems (onderdeel van de Bosch-groep) niet doorgaat. De tegenvallende ontwikkeling van de markt van security producten, als gevolg van het huidige economische klimaat, lag aan deze beslissing ten grondslag.
In mei is ook overeenstemming bereikt met VDL Groep over de (co-)engineering, productie en levering van elektronische kabelboomsystemen voor de eerste 325 bussen die VDL Groep bouwt voor Dubai.

De initiële order heeft een omvang van circa ¤ 1 miljoen en met de serieproductie is inmiddels begonnen. Met vervolgorders kan de omzet op jaarbasis oplopen tot circa ¤ 10 miljoen.

Financiële gegevens
Als percentage van de omzet is de brutomarge (omzet incl. wijziging in voorraad halffabrikaten en gereed product minus kosten van grond- en hulpstoffen) in de eerste helft van 2009 op een niveau van 40,7% gebleven. De kosten van personeelsbeloningen zijn ten opzichte van de eerste helft van 2008 met 18% teruggebracht naar ¤ 29,5 miljoen. In de overige lasten is een bijzondere last voor reorganisatiekosten van ¤ 1,3 miljoen opgenomen die grotendeels betrekking heeft op de eerder aangekondigde samenvoeging van Neways Electronic Assemblies en Neways Industrial Systems in Son. Deze reorganisatie verloopt volgens planning en zal in het derde kwartaal worden afgerond. Op jaarbasis zal dit circa ¤ 1,5 miljoen aan structurele kostenbesparingen opleveren. De kostenreductieprogramma's zoals die medio 2008 zijn ingezet hebben in de eerste helft van 2009 geleid tot een kostenbesparing van circa ¤ 4,0 miljoen. De financieringskosten daalden met 40% ten opzichte van 2008 naar ¤ 0,6 miljoen, met name als gevolg van een lagere rentevoet en een lagere gemiddelde schuldpositie.
De financiële positie van Neways blijft goed. Het nettoverlies heeft geresulteerd in een afname van het eigen vermogen met 9% tot ¤ 42,2 miljoen (2008: ¤ 46,2 miljoen). De solvabiliteit (eigen vermogen / totaal vermogen) daalde per ultimo juni 2009 naar 43,6% ten opzichte van 45,3% per ultimo 2008. Gecorrigeerd voor de uitgestelde belastingvorderingen en goodwill daalde de solvabiliteit van 43,7% naar 41,3%, ruim boven de minimale doelstelling van 35%. De rentedragende schulden, die met name kortlopend zijn, bedragen in totaal ¤ 19,6 miljoen, een toename van ¤ 9,8 miljoen ten opzichte van ultimo 2008 en een afname van ¤ 2,2 miljoen ten opzichte van ultimo juni 2008. Naar aanleiding van de jaarresultaten over 2008 hebben de banken ontheffing verleend voor onderschrijding van de rentedekking. Als alternatief wordt nu periodiek gekeken naar resultaat- en cashflow ontwikkeling. In dit kader is, zoals ook bij de bekendmaking van de jaarcijfers aangekondigd, de kredietfaciliteit verlaagd naar ¤ 25 miljoen. Als gevolg van de gerealiseerde verliezen, de reorganisatie en het grotere werkkapitaalbeslag kwam de netto kasstroom (kasstroom uit bedrijfsactiviteiten en uit investeringsactiviteiten) uit op ¤ -/- 9,9 miljoen, ten opzichte van ¤ -/- 6,1 miljoen in de eerste helft van 2008. In de tweede jaarhelft zal onverminderd sterk worden gestuurd op verbetering van werkkapitaal en kasstroom. Risico's en onzekerheden met mogelijk effect in het tweede halfjaar De beheersing van de risico's is voor elke onderneming essentieel. Het rapportagesysteem van Neways is daarbij van groot belang. Dit rapportagesysteem alsmede de belangrijkste geïdentificeerde risico's zijn uiteengezet in de risicoparagraaf van het jaarverslag 2008 op pagina 41-43. De risico's hier beschreven zijn tevens van toepassing voor het tweede halfjaar van 2009.

Vooruitzichten
Neways zal in het tweede halfjaar doorgaan met de verlaging van de kostenbasis middels de ingezette besparingsprogramma's. Indien noodzakelijk kunnen gericht en op beperkte schaal de mogelijkheden van deeltijd-WW worden aangesproken. Grote ingrepen of reorganisaties worden op dit moment niet voorzien. De kostenreductieprogramma's zoals die zijn ingezet en nog doorlopen zullen eind 2009 het huidige break-even niveau van ¤ 195 miljoen (op basis van omzet) met enkele miljoenen euro's verder verlagen. Daarnaast blijft Neways gericht sturen op werkkapitaal en cashflowverbetering. Investeringen zullen in de tweede jaarhelft op het huidige lage niveau blijven aangezien Neways beschikt over een modern machinepark en alle werkmaatschappijen in de afgelopen jaren zijn gehuisvest in representatieve panden die beschikken over een goede technische (high tech) infrastructuur.
Voor de tweede helft van 2009 is Neways gematigd positief. Door de relatief meer (co)development en
- prototyping trajecten in de eerste helft van 2009 is de onderneming goed gepositioneerd voor 3
mogelijke vervolgorders in de serieproductie en re(engineering) in de tweede helft van 2009. Mede gelet op de lagere orderportefeuille per 30 juni 2009 wordt voor het derde kwartaal nog niet gerekend op echt herstel. Wel is de orderintake in juli ten opzichte van juni toegenomen en is er momenteel duidelijk meer beweging zichtbaar in de diverse marktsectoren zoals de halfgeleiderindustrie en de automotive sector. Op basis hiervan is de verwachting dat het vierde kwartaal voor Neways een zichtbaar herstel zal laten zien en dat het nettoresultaat in de tweede helft beter zal zijn dan in de eerste helft van 2009.

Bestuursverklaring inzake financiële verslaggeving De Raad van Bestuur van Neways Electronics International N.V. verklaart dat, voor zover bekend,
· de halfjaarrekening 2009 een getrouw beeld geeft van de activa, de passiva, de financiële positie per 30 juni 2009 en het resultaat over het eerste halfjaar 2009 van Neways Electronics International N.V. en de in de consolidatie opgenomen groepsmaatschappijen;
· het halfjaarverslag een eerlijke bespreking geeft omtrent de toestand per 30 juni 2009, de gang van zaken gedurende het eerste halfjaar 2009 van Neways Electronics International N.V. en van de hiermee verbonden groepsmaatschappijen welke in de geconsolideerde halfjaarrekening zijn opgenomen en de verwachte gang van zaken.
Son, 28 augustus 2009
Vincent de Bok Huub van der Vrande
CEO/CFO CEO/COO
4
HALFJAARCIJFERS 2009
Geconsolideerd overzicht van het totaal resultaat
eerste eerste
halfjaar halfjaar
Bedragen x ¤ 1.000 2009 2008
Omzet 93.417 130.034
Wijziging in voorraad halffabrikaten en gereed product -341 652 Grond- en hulpstoffen -55.100 -77.735
Kosten van personeelsbeloningen -29.470 -35.900
Afschrijvingen -2.425 -2.245
Overige lasten (5) -10.515 -10.887
Bedrijfsresultaat -4.434 3.919
Financieringskosten -629 -1.050
Resultaat voor belastingen -5.063 2.869
Belastinglast (6) 869 -932
Nettoresultaat -4.194 1.937
Koersresultaat omrekening van buitenlandse deelnemingen 88 -81 Totaal gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten na belastingen -4.106 1.856 Toe te rekenen aan:

- Houders van eigen vermogensinstrumenten van de moedermaatschappij -4.104 1.856

- Minderheidsbelangen -2 0

-4.106 1.856
Resultaat per aandeel (in ¤):

- Gewoon resultaat per aandeel toe te rekenen aan houders van gewone aandelen van de moedermaatschappij -0,43 0,21
- Verwaterd resultaat per aandeel toe te rekenen aan houders van gewone aandelen van de moedermaatschappij -0,43 0,20 5
HALFJAARCIJFERS 2009
Geconsolideerd overzicht van de financiële positie Bedragen x ¤ 1.000 30-6-2009 31-12-2008
Activa
Vaste activa
Materiële vaste activa (8) 15.457 15.956
Immateriële vaste activa 1.620 1.762
Uitgestelde belastingvorderingen (6) 2.958 2.072
20.035 19.790
Vlottende activa
Voorraden 42.309 47.087
Handelsvorderingen en overige vorderingen 34.028 34.938 Geldmiddelen en kasequivalenten 289 295
76.626 82.320
Totaal activa 96.661 102.110
Eigen vermogen en verplichtingen
Geplaatst en gestort kapitaal 4.822 4.822
Agio 29.530 29.530
Ingehouden winst 8.158 12.216
Reserve valutaomrekeningsverschillen -299 -299
Totaal 42.211 46.269
Minderheidsbelang -39 -37
Totaal eigen vermogen 42.172 46.232
Langlopende verplichtingen
Rentedragende leningen 1.543 1.168
Voorzieningen 200 566
Pensioenverplichtingen 3.456 3.439
Uitgestelde belastingverplichtingen 127 127
5.326 5.300
Kortlopende verplichtingen
Rekening courant kredieten 17.101 7.490
Rentedragende leningen 959 1.072
Handelsschulden en overige te betalen posten 25.371 33.777 Belastingen en premies sociale verzekeringen 4.239 5.265 Voorzieningen 1.493 2.974
49.163 50.578
Totaal eigen vermogen en verplichtingen 96.661 102.110 6
HALFJAARCIJFERS 2009
Geconsolideerd overzicht van veranderingen in eigen vermogen Minder- Totaal
heids- eigen
belang vermogen
Geplaatst Convert. Reserve
en achtergest. valuta
gestort Agio obligatie- Ingehouden omrekening Totaal Bedragen x ¤ 1.000 kapitaal leningen winst verschillen Stand per 1 januari 2008 4.649 28.136 98 16.354 -299 48.938 -24 48.914 Winst over de periode 1.856 1.856 1.856
Totaalresultaat 0 0 0 1.856 0 1.856 0 1.856
Uitgifte van aandelen 167 1.333 -98 98 1.500 1.500 Uitoefening van aandelenopties 6 61 67 67
Uitgifte van aandelenopties 53 53 53
Dividend op aandelen -4.371 -4.371 -4.371
Stand per 30 juni 2008 4.822 29.530 0 13.990 -299 48.043 -24 48.019 Stand per 1 januari 2009 4.822 29.530 0 12.216 -299 46.269 -37 46.232 Winst over de periode -4.104 -4.104 -2 -4.106
Totaalresultaat 0 0 0 -4.104 0 -4.104 -2 -4.106
Uitgifte van aandelenopties 46 46 46
Stand per 30 juni 2009 4.822 29.530 0 8.158 -299 42.211 -39 42.172 Eigen vermogen toe te rekenen aan houders van eigen vermogensinstrumenten van de moedermaatschappij
7
HALFJAARCIJFERS 2009
Geconsolideerd overzicht van de kasstromen
eerste eerste
halfjaar halfjaar
Bedragen x ¤ 1.000 2009 2008
Kasstroom uit bedrijfsactiviteiten
Resultaat voor belastingen -5.063 2.869
Aanpassingen voor:
Afschrijvingen en bijzondere waardevermindering materiële vaste activa 2.647 2.245 Kosten toegekende personeelsopties 46 53
Financieringskosten 629 1.050
Betaalde rente -571 -1.038
Mutatie voorzieningen -1.830 34
Betaalde vennootschapsbelasting 28 -1.089
Mutaties in het werkkapitaal *) -3.772 -6.091
Kasstroom uit bedrijfsactiviteiten -7.886 -1.967
Kasstroom uit investeringsactiviteiten
Investeringen in materiële vaste activa -2.006 -4.141
-2.006 -4.141
Kasstroom uit financieringsactiviteiten
Ontvangsten u.h.v. afgesloten lease- en huurkoopovereenkomsten 885 0 Trekking op rekening courant kredieten 9.611 12.702 Aflossingen langlopende verplichtingen -611 -2.104 Dividend uitgekeerd aan houders van gewone aandelen 0 -4.371 Opbrengst uit uitoefening van opties 0 67

9.885 6.294
Mutatie in geldmiddelen en kasequivalenten -7 186
Netto-omrekeningsverschil vreemde valuta 1 -117
Geldmiddelen en kasequivalenten per 1 januari 295 178 Geldmiddelen en kasequivalenten per 30 juni 289 247
*) Mutaties in het werkkapitaal
Voorraden 4.778 -1.191
Vorderingen 910 6.005
Handelsschulden en overige te betalen posten -8.406 -8.430 Belastingen en premies sociale verzekeringen (excl. mutatie Vpb.) -1.054 -2.475
-3.772 -6.091
8
TOELICHTING OP DE GECONSOLIDEERDE HALFJAARCIJFERS 2009
1. Informatie inzake de Groep
De halfjaarcijfers per 30 juni 2009 zijn goedgekeurd door de Raad van Commissarissen op 24 augustus 2009. Neways Electronics International N.V. is een in Nederland opgerichte en gevestigde vennootschap waarvan de aandelen openbaar worden verhandeld. De activiteiten van de vennootschap Neways Electronics International N.V. en haar dochterondernemingen ("de Groep") worden in de Toelichting onder 7 uiteengezet.


2. Grondslagen bij de opstelling van de halfjaarcijfers De geconsolideerde halfjaarcijfers zijn opgesteld op basis van de International Financial Reporting Standards (IFRS) en in overeenstemming met IAS 34 (interim rapportage). De geconsolideerde halfjaarcijfers moeten worden gelezen in samenhang met de jaarrekening 2008 van de Groep. Op de inhoud van dit halfjaarverslag is geen accountantscontrole toegepast.


3. Belangrijkste waarderingsgrondslagen
De geconsolideerde halfjaarcijfers zijn opgesteld op basis van historische kostprijs. De toegepaste grondslagen van waardering en resultaatbepaling zijn gelijk aan die in de jaarrekening 2008, met uitzondering van de eerste toepassing van de volgende nieuwe en gewijzigde IFRS-standaarden en IFRIC-interpretaties. Toepassing van deze herziene standaarden en interpretaties had geen effect op het Eigen Vermogen of resultaat van de Groep. Wel vormden zij aanleiding tot additionele informatieverstrekking.
- IFRS 2 (herzien) - Op aandelen gebaseerde betalingen
- IFRS 7 (herzien) - Financiële instrumenten: Informatieverschaffing
- IFRS 8 - Operationele segmenten

- IAS 1 (herzien) - Presentatie van de financiële overzichten
- IAS 23 (herzien) - Financieringskosten

- IAS 32 (herzien) - Financiële instrumenten: Presentatie
- IFRIC 13 - Loyaliteitsprogramma's

- IFRIC 15 - Regelingen voor de bouw van een project
- IFRIC 16 - Afdekking van valutarisico m.b.t. een netto-investering in een buitenlandse deelneming


4. Uitgekeerd en voorgesteld dividend
Bedragen x ¤ 1.000 2009 2008
Vastgesteld en uitgekeerd gedurende het eerste halfjaar Dividend op gewone aandelen:
Slotdividend voor 2008: ¤ 0,00 (2007: ¤ 0,47) 0 4.371 Er wordt over het eerste halfjaar 2009 geen interim-dividend uitgekeerd.
5. Overige lasten
Onder de overige lasten is voor in totaal ¤ 963.000 aan eenmalige kosten opgenomen die betrekking heeft op de samenvoeging van de operationele activiteiten van twee bedrijfsonderdelen.


6. Belastingen
De belastingdruk bestaat vrijwel geheel uit een toevoeging aan de post uitgestelde belastingvorderingen ter hoogte van 25,5% van het in Nederland gerealiseerde fiscaal verlies. Dit fiscaal verlies is verrekenbaar met de fiscale winst 2008 en met de naar verwachting te realiseren fiscale winsten in de toekomstige jaren.


7. Segmentatie
De langetermijnstrategie van Neways is gericht op de versteviging van de positionering als one-stop-provider voor klantspecifieke industriële en professionele elektronische componenten, samenstellingen en systemen voor de Electronic Manufacturing Services (EMS) markt. Intensieve samenwerking en duidelijke communicatie tussen de verschillende Neways-werkmaatschappijen maakt dat klanten uit deze markt optimaal worden bediend, waarbij het klantencontact loopt via een vast aanspreekpunt. De West-Europese werkmaatschappijen van Neways vervullen een belangrijke rol in het uitdragen van de strategie als one-stop-provider. Zowel in het contact met klanten als in geografisch opzicht staan deze werkmaatschappijen dicht bij de afnemers. De werkmaatschappijen in Oost-Europa en Azië richten zich primair op de productie van grotere, minder complexe, stabiele series met het oog op het bereiken van kostenvoordelen voor de klanten. Veelal gebeurt dit in opdracht van zusterbedrijven in West-Europa. Voortdurende verbetering van de onderlinge samenwerking op alle niveaus in de organisatie is essentieel om naar de klanten toe als een homogene, geïntegreerde groep van bedrijven te opereren met een samenhangend kwaliteitsbeleid, herkenbare cultuuraspecten en een gemeenschappelijk uitgedragen visie. De besluitvorming door het management van de Groep wordt gebaseerd op haar eigen beoordelingen en directe communicatie met alle betrokkenen. Financiële sturing vindt plaats op basis van geconsolideerde informatie. Neways kent derhalve geen segmenten zoals bedoeld in IFRS 8.


8. Materiële vaste activa
Gedurende het eerste halfjaar 2009 heeft de Groep materiële vaste activa met een boekwaarde van ¤ 222.000 afgeboekt (2008: Geen).


9. Transacties met verbonden partijen
In onderstaande tabel wordt het totaalbedrag gegeven van de transacties met verbonden partijen voor het eerste halfjaar 2009 en 2008:
Bedragen x
¤ 1.000
Verkopen
aan
Aankopen/Diensten van Verschuldigd
door
Verschuldigd aan
Entiteit met invloed van
betekenis op de Groep:
VDL Groep 2009 1.030 1.190 695 526
2008 2.604 2.624 494 959
ZBG Groep 2009 284
2008 0
Sleutelfunctionarissen
van de Groep:
2009 117
2008 116