ICT Automatisering NV

Verdere omzetdaling in tweede kwartaal

28-08-2009

Belangrijkste ontwikkelingen eerste halfjaar 2009

* De omzet over het eerste halfjaar daalde met 19,3% tot ¤ 39,4 miljoen
* Het bedrijfsresultaat daalde tot ¤ 0,5 miljoen (H1 2008: 4,8 miljoen)
* Operationele marge over de eerste helft van 2009 bedroeg 1,3% (H1 2008: 9,7%)
* Nettoresultaat daalde tot ¤ 2,9 miljoen negatief (H1 2008: 3,7 miljoen)
* Voorziening reorganisatiekosten ¤ 4,5 miljoen in H1 2009

(in miljoenen ¤) H1 2009H1 2008 Verandering

Omzet

- ICT Embedded

- ICT Solutions

- ICT Duitsland

- ICT Consultancy

39,4
10,0
18,5
9,9

1,0

48,9
14,4
23,1
10,1

1,3


-19,3%

-30,2%

-19,8%

-2,6%

-23,4%
Bedrijfsresultaat

0,5

4,8

Nettoresultaat


-2,9


3,7

(in ¤)
Winst per aandeel 1)


-0,33

0,44


1) Op basis van het gemiddeld aantal uitstaande gewone aandelen.

Bram Schot, CEO van ICT Automatisering N.V.:
"Sinds eind vorig jaar zijn de sectoren waarin ICT in Nederland actief is sterk getroffen door de economische neergang. Vanaf het begin van dit jaar zijn ook de omstandigheden in Duitsland duidelijk verslechterd. Binnen al haar divisies heeft ICT druk op vraag en tarieven ervaren. Deze ontwikkeling nam in het tweede kwartaal toe met als gevolg dat de operationele marge in het tweede kwartaal nog verder onder druk kwam te staan. ICT ziet op dit moment de eerste voorzichtige tekenen van marktherstel en verwacht een lichte verbetering van de marktomstandigheden vanaf het vierde kwartaal. Van een echt herstel zal echter nog geen sprake zijn. De aan het begin van dit jaar ingezette reorganisatie verloopt volgens plan en zal naar verwachting aan het einde van het derde kwartaal worden afgerond."

Toelichting resultaat
De omzet over het eerste halfjaar van 2009 daalde met 19,3% tot ¤ 39,4 miljoen (H1 2008: ¤ 48,9 miljoen). Deze daling was een rechtstreeks gevolg van de economische malaise gedurende het eerste halfjaar en voltrok zich binnen alle divisies. Van deze daling is ongeveer een derde toe te rekenen aan tariefsdruk. In de eerste drie maanden van dit jaar daalde de omzet met circa 15%.

De bezetting liet in het tweede kwartaal een verdere teruggang zien. De bezettingsgraad was met name in mei en juni, als gevolg van een teruggelopen efficiency rond de feestdagen en het feit dat met name klanten in Duitsland daar langdurige fabriekssluitingen aan koppelden, slechter dan verwacht.

De omzet bij ICT Embedded daalde met 30,2% naar ¤ 10,0 miljoen als gevolg van vraaguitval en tariefsdruk. De omzet bij ICT Solutions daalde tot ¤ 18,5 miljoen, een daling van 19,8%. De oorzaak lag ook hier bij een toenemende druk op zowel vraag als tarieven. De omzet bij ICT Duitsland bedroeg ¤ 9,9 miljoen ten opzichte van ¤ 10,1 miljoen over de eerste helft van 2008. In plaats van een verwachte omzetstijging was er sprake van een lichte daling veroorza akt door omzetderving als gevolg van op korte termijn aangekondigde fabriekssluitingen in het tweede kwartaal. Daarnaast was er ook in Duitland sprake van tariefsdruk. De omzet uit ICT Consultancy daalde naar ¤ 1,0 miljoen vergeleken met ¤ 1,3 miljoen een jaar eerder. Oorzaak hiervan was een daling van het aantal verkochte trainingen in met name het tweede kwartaal.

De direct aan de omzet gerelateerde kosten voor materiaalverbruik en uitbesteed werk lieten een daling zien van 26,9% tot ¤ 3,6 miljoen (H1 2008: ¤ 5,0 miljoen). De personeelslasten daalden met 9,3% tot ¤ 26,0 miljoen (H1 2008: 28,6 miljoen). De overige bedrijfskosten daalden met 12,7% naar ¤ 8,9 miljoen.

Het bedrijfsresultaat kwam uit op ¤ 0,5 miljoen, ten opzichte van ¤ 4,8 miljoen in de eerste helft van 2008. Deze daling werd grotendeels veroorzaakt door een afnemende vraag, een lagere bezettingsgraad en een daling in de tarieven. Daarnaast werd het resultaat negatief beïnvloed doordat de kostenbesparing in Duitsland als gevolg van overheidsmaatregelen (KUG - Duitse werktijdverkorting) lager uitvielen dan verwacht.

De voorziening voor reorganisatielasten bedroeg ¤ 4,5 miljoen. De voorziening, die geheel ten laste kwam van het resultaat over de eerste helft van 2009, valt hoger uit dan eerder aangegeven. Door de gang van zaken in Duitsland is besloten ook daar een reorganisatie uit te voeren waarvoor een bedrag van ¤ 0,5 miljoen is opgenomen. Mede als gevolg van deze voorziening bedroeg het nettoresultaat ¤ 2,9 miljoen negatief ten opzichte van ¤ 3,7 miljoen over de eerste helft van 2008.

Personeel
Het aantal medewerkers per eind juni 2009 bedroeg 976, een afname van 3,8% ten opzichte van het aantal medewerkers eind december 2008 (1.015). Deze afname is in lijn met de eerder aangekondigde reorganisatie in Nederland waarbij in totaal circa 70 arbeidplaatsen verloren zullen gaan. Het merendeel van de arbeidsplaatsen is verdwenen bij ICT Embedded. In het tweede deel van dit jaar zal het personeelsbestand, als gevolg van de ingezette reorganisatie, verder afnemen.

Strategie en doelstellingen
De strategie van ICT blijft ondanks de gewijzigde economische omstandigheden van kracht en is er onverminderd op gericht om de posities in haar gekozen markten uit te bouwen met de doelstelling om daar één van de leidende spelers te zijn.

Gezien de economische omstandigheden heeft ICT in maart van dit jaar met de bekendmaking van de jaarresultaten de doelstellingen die voor 2011 waren geformuleerd, een omzet van ¤ 150 miljoen waarvan ongeveer 60% afkomstig uit Nederland en 40% uit Duitsland en een operationele marge van 10-12,5%, moeten loslaten. ICT acht deze doelstellingen nog steeds haalbaar maar gaat ervan uit dat realisatie hiervan meer tijd zal vergen.

Vooruitzichten
ICT signaleert de eerste voorzichtige tekenen van herstel en verwacht een lichte verbetering van de marktomstandigheden vanaf het vierde kwartaal. Hoe sterk en robuust deze verbetering zal zijn, is op dit moment niet aan te geven maar van een echt herstel zal in 2009 nog geen sprake zijn. De druk op omzet zal naar verwachting de rest van het jaar aanhouden. Gezien de verwachting van een lichte verbetering van de marktomstandigheden, gaat ICT er vanuit dat de druk op omzet niet verder zal toenemen. ICT verwacht in 2009 ook nog geen herstel van de tarieven.

Gang van zaken en vooruitzichten per divisie

ICT Embedded
De omzet bij ICT Embedded daalde in de eerste helft van dit jaar met 30,2% naar ¤ 10,0 miljoen als gevolg van vraaguitval en tariefsdruk. De sterke teruggang in de vraag en de matige toekomstverwachting noodzaakte ICT tot een reorganisatie. Deze reorganisatie is inmiddels bijna afgerond. In de loop van het tweede halfjaar verwacht ICT een licht herstel. Als gevolg van de econo mische omstandighed en, heeft ICT de embedded softwareontwikkeling en consultancy activiteiten voor de Automotive industrie die onder Rialtosoft vallen, gereorganiseerd en ondergebracht bij ICT Embedded B.V.

ICT Solutions
De omzet bij ICT Solutions daalde over de eerste zes maanden naar ¤ 18,5 miljoen, een daling van 19,8% ten opzichte van een jaar eerder. Met name de industriële activiteiten lieten een sterke terugval zien als gevolg van de gang van zaken bij klanten die actief zijn in de machinebouw, chemie en metaal. Daarnaast lag de omzet bij de Traffic activiteiten lager. Naast tariefsdruk was hier een lagere efficiency een belangrijke oorzaak. Op dit moment lijkt de situatie zich te stabiliseren, waarbij voor de Traffic activiteiten er sprake lijkt te zijn van eerste tekenen van herstel.

ICT Duitsland
Tot en met december 2008 was er van enige verzwakking in Duitsland geen sprake. In het eerste kwartaal ging het echter snel minder en dit zette zich in het tweede kwartaal voort. Door de Duitse maatregelen in de sfeer van de werktijdverkorting was er sprake van veel langdurige fabriekssluitingen. Dit drukte de productiviteit sterk. Gezien de gang van zaken in het eerste halfjaar in Duitsland is, ter verdere stroomlijning van de organisatie, besloten tot een reorganisatie. De met deze reorganisatie samenhangende kosten van ¤ 0,5 miljoen zijn in het eerste halfjaar genomen. De eerste tekenen van herstel dienen zich aan in de Automotive markt, niet in te schatten is hoe snel en robuust dit herstel is.

ICT Consultancy
Gezien de teleurstellende ontwikkeling van omzet en resultaat bij ICT NoviQ, ook na eerdere ingrepen, is besloten de activiteiten van deze vennootschap geheel te beëindigen. De realisatie hiervan zal in het derde kwartaal haar beslag krijgen. Het andere onderdeel van ICT Consultancy, Improve, kreeg na een goede start van het jaar, in het tweede kwartaal naast tariefdruk te maken het wegvallen van de vraag naar trainingen.

Bijlagen:
- Verkorte geconsolideerde winst- en verliesrekening over het eerste halfjaar 2009
- Verkorte geconsolideerde balans per 30 juni 2009
- Verkort geconsolideerd mutatieoverzicht eigen vermogen
- Verkort geconsolideerd kasstroomoverzicht over het eerste halfjaar 2009
- Toelichting op het geconsolideerde halfjaarbericht