Gemeente Waterland

27 augustus 2009

Evaluatie uitvoering WMO

De aanvraagprocedure moet aangescherpt

Sinds 1 januari 2007 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wmo. Het doel van de Wmo is dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en mee kan doen aan de samenleving, al dan niet geholpen door familie, vrienden of bekenden. Als dat niet kan, is er ondersteuning vanuit de gemeente. De gemeente biedt verschillende voorzieningen voor mensen met een beperking, waaronder: hulp bij het huishouden, aangepast vervoer, rolstoelen en woonvoorzieningen. Deze voorzieningen vallen onder de Wmo.

De evaluatie over 2008 is gericht op (het verstrekken van) deze voorzieningen en participatie bij het beleid. Voor de evaluatie heeft de gemeente gebruik gemaakt van de resultaten van het cliënttevredenheidonderzoek onder de gebruikers van voorzieningen, ervaringen van medewerkers en gegevens van leveranciers.

Uit de evaluatie blijkt dat


* er 533 aanvragen voor een Wmo-voorziening zijn ingediend in 2008
* 229 mensen in 2008 hulp bij het huishouden ontvingen. Het overgrote deel ontving de hulp van een van de vier leveranciers van de gemeente, twintig mensen regelden zelf hun hulp met behulp van een persoonsgebonden budget.

Uit het cliënttevredenheid onderzoek blijkt dat


* de klanten in 2008 minder tevreden waren over de aanvraagprocedure voor voorzieningen in vergelijking met 2007. In 2007 gaven de klanten hiervoor het rapportcijfer 7,3 en in 2008 is dat een 6,9
* ook de hulp bij het huishouden lager scoorde dan in 2007 (een 7,8 in 2008 en 8,2 in 2007)

* de voorzieningen zoals een woningaanpassing en rolstoelen en het aanvullend openbaar vervoer juist hoger scoorden dan in 2007.

De Wmo-raad heeft het college van B&W in 2008 drie keer geadviseerd over het beleid, onder andere over het beleidsplan Wmo 2009-2011 waarvoor tevens ronde tafelgesprekken zijn gevoerd met burgers. Uit de evaluatie blijkt tenslotte dat er een aantal aandachtspunten is voor de gemeente. Voor een deel zijn al verbeteringen doorgevoerd in 2008. De effecten van deze verbeteringen komen nog niet in de evaluatie tot uitdrukking. De overige punten zijn reden om wijzigingen in de uitvoering van de Wmo door te voeren.

Het volledige evaluatierapport is vanaf maandag hier te downloaden en is tevens in te zien bij afdeling Zorg en Welzijn van de gemeente. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling Zorg en Welzijn via telefoonnummer 0299-658585.

---