Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2009/YG75
28 augustus 2009

Dorpsdichter Achtkarspelen overnacht in De Spitkeet in Harkema Najaar 2009 volksverhalen centraal in Achtkarspelen

Vrijdag 28 augustus verblijft de dorpsdichter van Achtkarspelen, Sytse van der Werf, één nacht in De Spitkeet in Harkema. Hij wil deze nacht inspiratie op doen voor nieuwe gedichten voor het festival 'Volksverhalen en folksongs in Achtkarspelen' op 12 september.

In het najaar 2009 staan in Achtkarspelen volksverhalen centraal. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Op 12 september 2009, van 11.00 tot 17.30 uur, organiseert folkkoor De Wâldsilers uit Achtkarspelen een festival over volksverhalen en folksongs in De Spitkeet in Harkema. Er worden Friestalige volksverhalen verteld door Douwe Kootstra en Hilly Harms. Hiernaast is er muziek en zang van De Wâldsilers, Hawar, Gurbe en Gerbrich, en de dorpsdichter van Achtkarspelen. Na het volksverhalenfestival in september organiseert Stichting Oud Achtkarspelen in oktober een lezing over volksverhalen. In november verschijnt een Friestalige CD met volksverhalen uit Achtkarspelen. De vertellers zijn Douwe Kootstra, Hilly Harms en Mindert Wynstra. De verhalen worden afgewisseld met muziek op accordeon en trekharmonica, vroeger populaire muziekinstrumenten in De Wâlden.

De gemeente Achtkarspelen is rijk aan cultureel erfgoed, zoals zestig rijksmonumenten, zeven musea, een uniek landschap en vele volksverhalen. Vooral in het zuidelijk deel van de gemeente zijn diverse verhalen opgetekend. Door middel van het subsidiëren van deze activiteiten rond volksverhalen in het najaar stimuleert de gemeente Achtkarspelen deze onderbelichte vorm van het cultureel erfgoed.




Gemeente Achtkarspelen