Gemeente Leeuwarden

Persbericht

Leeuwarden bruist beeldend!

De gemeente Leeuwarden hecht aan beeldende kunst en vormgeving; zij vormen een creatieve motor voor betrokkenheid, levendigheid en ontwikkeling in de gemeente Leeuwarden.

De ambities op het gebied van beeldende kunst en vormgeving zijn benoemd in het Beleidskader Beeldende Kunst en Vormgeving 2009-2012. Het college van b. en w. heeft dit kader vastgesteld op 18 augustus jl.

Doel is om beeldende kunst en vormgeving meer zichtbaar te maken in Leeuwarden en om bewoners en bezoekers beeldende kunst en vormgeving te laten zien en erbij te betrekken. De gemeente richt zich daarnaast op de professionalisering en versterken van een aantrekkelijk kunstklimaat voor vooral jong artistiek talent. Vanuit de ambitie van de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden om in 2018 culturele hoofdstad van Europa te worden, worden de beeldende mogelijkheden benut om ons nationale en internationale profiel te versterken.

Realisatie vindt plaats langs vier programmalijnen: presenteren, positioneren, participeren en produceren.

Het accent in de programma's ligt op versterking van twee veelbelovende onderdelen in de Leeuwarder beeldende kunst, te weten keramiek en mediakunst. De komende jaren bruist Leeuwarden door middel van een gevarieerd en samenhangend tentoonstellingenaanbod van beeldende kunst en vormgeving. Dit is aanvullend op het reguliere aanbod van het Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Museum.

Ook wordt de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd en worden bewoners actief betrokken bij hun wijk door middel van twee inspirerende projecten per jaar. Tenslotte wordt ingezet op het creëren van een gunstig productie- en vestigingsklimaat voor beeldende kunstenaars en vormgevers, zodat artistieke dynamiek, innovatie en talentontwikkeling tot stand gebracht kan worden.




Gemeente Leeuwarden