Ingezonden persbericht


Wymbritseradiel jout romte!

PERSBERICHT

IJlst , 27 augustus 2009

Afschaffen pauzes in brugtijden
versterkt vaargebied Wymbritseradiel

Met ingang van het nieuwe vaarseizoen worden de pauzes in de brugtijden in de gemeente Wymbritseradiel afgeschaft. Dat betekent dat watersporters van 's ochtends vroeg tot aan de sluitingstijd van 20.00 uur ongehinderd door de waterrijke gemeente in het hart van Fryslân kunnen varen. Nu nog worden veel bruggen tijdens de lunchpauze en rond 16.30 uur niet bediend. Door juist die pauzes af te schaffen, wil de gemeente Wymbritseradiel haar vaargebied voor de vele duizenden toeristen nog aantrekkelijker maken. Bovendien werkt de gemeente aan het centraal op afstand bedienen van een aantal bruggen waardoor ook de bediening van de bruggen buiten het traditionele vaarseizoen, van 1 april tot 1 oktober, kan worden verlengd.

De gemeente Wymbritseradiel, veelal in samenwerking met de provincie Fryslân en het lokale bedrijfsleven, heeft in de achterliggende jaren veel geïnvesteerd in de waterrecreatie. Door aanleg van onder andere een aantal aquaducten en het opknappen van een aantal watersportdorpen als Heeg en Woudsend, is het gebied voor de watersporters aantrekkelijker geworden om koers te zetten naar het hart van de Friese Meren.

Verruimen van brugtijden
De volgende stap daarin, zo vindt de gemeente, is het verruimen van de brugtijden. Tijdens de lunchpauzes van de brugwachters zijn de watersporters nu vaak gedwongen te wachten. Een zelfde situatie geldt tegen het einde van de middag, wanneer de bruglichten ook vaak een uur lang op dubbel rood staan. De gemeente Wymbritseradiel is van mening dat de watersporters in haar gebied onbelemmerd moeten kunnen varen. Daarom is besloten om met ingang van het komende vaarseizoen de pauzes in de brugtijden af te schaffen.

Centrale brugbediening
Gelijktijdig start de gemeente met een omvangrijk pilotproject waarbij in totaal tien bruggen centraal en op afstand bediend gaan worden. De gemeente doet dit onder andere in samenwerking met de gemeente Sneek. Belangrijk voordeel van dit systeem is da er niet op elke brug een brugwachter hoeft te zitten. Met beperkte menskracht en lagere doorlopende kosten is het dan mogelijk om de bruggen die minder vaak gebruikt worden, ook buiten het traditionele vaarseizoen van 1 april tot 1 oktober te bedienen. De gemeente komt daarmee tegemoet aan een toenemende vraag van watersporters die zowel eerder als langer in het jaar willen varen.

Investeringen op de wal
Een derde aspect in het versterken van Wymbritseradiel als watersportgemeente is de uitvoering van de tweede fase van het Friese Merenproject. In de eerste fase, die in 2008 feestelijk werd afgesloten, is voor ruim 52 miljoen euro geïnvesteerd in een groot aantal voorzieningen, zoals de aanleg van aquaducten bij Woudsend en de Jeltesleat bij Hommerts, de verhoging van de brug over de Soalsleat bij Jutrijp, de aanleg van een beweegbare brug in IJlst en het opknappen van de dorpskernen in Woudsend en Heeg. In de tweede fase van het Friese Merenproject wil de gemeente met name gaan investeren in voorzieningen op de wal. Doel is watersporters zoveel mogelijk comfort te bieden wanneer zij afmeren en in de gemeente overnachten. Daarbij gaat het dan bijvoorbeeld om aanleg van electra, goede toiletvoorzieningen, deugdelijke aanlegmogelijkheden en dergelijke.

-----------------------