Perbericht

28 augustus 2009

IK Investment Partners verwerft meerderheidsbelang in Vistra Group

IK Investment Partners ("IK"), een Europese investeringsmaatschappij, heeft overeenstemming bereikt met een groep investeerders, waaronder Reggeborgh Groep, over de overname van een meerderheidsbelang in Vistra Group ("Vistra"), een snel groeiende internationale aanbieder van trust activiteiten en zakelijke dienstverlening. Het huidige management zal een significant aandeel in de onderneming behouden door het grotendeels herinvesteren van de opbrengsten. De transactie is op exclusieve basis tot stand gekomen en zal voornamelijk gefinancierd worden door eigen vermogen van IK en het management. De overige voorwaarden van de transactie, die nog onderhevig zijn aan goedkeuring van de regulerende instanties, zijn niet openbaar gemaakt.

Vistra biedt een volledig pakket aan administratieve oplossingen voor het structureren van ondernemingen en voor vermogensbescherming. Door de combinatie van unieke vaardigheden op het gebied van fiscaliteit, wetgeving en accounting is Vistra in staat in de verschillende behoeftes van klanten te voorzien, waaronder multinationals, vermogende particulieren en institutionele investeerders wereldwijd.

De markt voor trust activiteiten en zakelijke dienstverlening ondergaat op dit moment fundamentele veranderingen. Door middel van professionalisering, consolidatie en globalisering reageert de industrie op de toenemende vereisten op het gebied van regelgeving en grensoverschrijdende behoeften van klanten. IK is ervan overtuigd dat Vistra goed gepositioneerd is om van deze trends te profiteren. Vistra is één van de toonaangevende partijen in deze sector met een sterke, groeiende positie in de belangrijkste jurisdicties wereldwijd en een zeer ondernemend en ervaren management.

Vistra is opgericht in 2006 toen het voormalig management team van Fortis Intertrust de trust activiteiten van Chiltern in London en Jersey verwierf. Na de oprichting werden al snel nieuwe kantoren geopend, waaronder in Amsterdam en Genève. Verdere uitbreiding werd gerealiseerd door de overname van Benelux Trust in Luxemburg en Montery Group in Nederland en Curaçao in 2007. In 2008 heeft Vistra ACSA overgenomen, een zakelijke dienstverlener uit Cyprus. Met de opening van een kantoor in Hong Kong werd in 2009 de uitbreiding naar Azië gerealiseerd. Vistra is vandaag de dag volledig geïntegreerd met een netwerk van kantoren in 12 jurisdicties en biedt haar klanten grensoverschrijdende oplossingen op het gebied van trust- en beheerdiensten, zakelijke dienstverlening, business services en outsourcing, specialistische en fonds diensten.

Deze transactie kenmerkt een nieuwe fase van Vistra's ontwikkeling. IK heeft als investeringsmaatschappij met een actieve managementstijl de intentie om het management volledig te ondersteunen met financiele middelen en hands-on support bij het verder laten groeien van de onderneming door middel van een actieve buy-and-build strategie.

Kristiaan Nieuwenburg, Partner bij IK en hoofd van het Benelux investment team: "We verwachten dat de ontwikkelingen in de trust en zakelijke dienstverlening sector bij zal dragen aan interessante kansen voor marktconsolidatie. Wij kijken ernaar uit om het ondernemende management team van Vistra te kunnen ondersteunen. Zij zijn verantwoordelijk geweest voor het succesvol ontwikkelen van een platform dat goed gepositioneerd is om deel te kunnen nemen aan het consolidatieproces."

Bart Deconinck, CEO van Vistra Group: "Wij zijn Reggeborgh Groep en onze andere investeerders zeer erkentelijk voor de toewijding en het vertrouwen dat ze vanaf de start van onze onderneming hebben getoond. We zijn verheugd dat we IK aan boord hebben als onze nieuwe grootaandeelhouder en partner die ons kan begeleiden bij de volgende stappen van ontwikkeling. Gebruikmakend van de ervaring die we in het verleden hebben opgedaan, zullen we ons concentreren op het toepassen van de succesvolle buy-and-build strategie om verder te kapitaliseren op de groeikansen in onze sector. We zullen hierbij zowel nieuwe landen als nieuwe sectoren op het gebied van services aandoen. Onze lange en trouwe klantrelaties zullen niet veranderen en het gehele team zal zich blijven inzetten om de dienstverlening op het huidige hoge niveau te houden. Daarbij zullen we gebruik maken van de ondersteuning van het internationale netwerk van IK."

De adviseurs die betrokken waren bij deze transactie voor IK zijn ING Corporate Finance (M&A), Allen & Overy (legal), PwC (accounting & commercial), Deloitte (tax) en Marsh (insurance). De adviseurs van de verkopende aandeelhouders van Vistra zijn Wyvern Partners (M&A), Jones Day (legal) en Houthoff Buruma (legal).

EINDE