Medisch Centrum Alkmaar

nieuw:
24-uursopvang TIA-patiënten

Vanaf september neemt Medisch Centrum Alkmaar (MCA) als eerste ziekenhuis in Noord-Holland 24 uur per dag mensen op die een TIA hebben gehad. Hoe eerder een TIA namelijk wordt behandeld, hoe kleiner de kans op herhaling of een herseninfarct.

Jaarlijks belanden zo'n vijfhonderd mensen met een TIA in het MCA. Tot voor kort kwam iemand binnen 24 uur na een TIA via de huisarts voor dagopname naar de afdeling neurologie. Recente wetenschappelijke studies in Engeland en Frankrijk hebben echter uitgewezen dat het beter is als de patiënt direct wordt opgenomen en meteen met onderzoek en behandeling wordt begonnen. Daarmee wordt het risico om opnieuw een beroerte te krijgen - wat vaak in de eerste dagen na het ontstaan van de TIA gebeurt - met tachtig procent omlaag gebracht: van één op twintig naar één op honderd. Het MCA besloot daarop de zorg rond TIA-patiënten anders te organiseren.

Zodra uitvalsverschijnselen zich voordoen - bijvoorbeeld doordat een arm niet meer kan worden bewogen of als praten ineens moeilijk gaat - moet direct een huisarts worden gebeld. In het MCA wordt direct een CT-scan (driedimensionale röntgenfoto) van het hoofd gemaakt, waarna de patiënt op de afdeling continu aan een monitor wordt gekoppeld, zodat voortdurend onder meer de hartslag kan worden gevolgd. Ook 's nachts wordt de patiënt frequent gecontroleerd, waardoor het te allen tijde mogelijk is tijdig in te grijpen.

Bij ontslag uit het MCA krijgt men een advies mee omtrent de leefgewoonten (niet-roken, bewegen, afvallen/voedingsadvies) en blijft men zonodig een jaar onder controle.

wat is een TIA?
Bij een TIA krijgt een deel van de hersenen tijdelijk te weinig bloed, waardoor sommige hersencellen tijdelijk minder goed of helemaal niet werken. In de volksmond wordt het ook wel een 'voorbijgaande beroerte' genoemd. Verschijnselen die kunnen duiden op een TIA zijn bijvoorbeeld dat men zijn arm niet meer kan bewegen of niet meer duidelijk kan praten. De verschijnselen van een TIA gaan meestal vanzelf over: vaak binnen een uur, in ieder geval binnen 24 uur. Blijven ze langer dan een dag bestaan, dan is sprake van een CVA (Cerebro Vasculair Accident) of beroerte.