Gemeente Heerlen

E 750.000,- voor cultuurproductiehuis

De gemeente Heerlen heeft een subsidie van E 750.000,- van het ministerie van Economische Zaken binnengehaald voor de ontwikkeling van een cultuurproductiehuis op het businesspark Molenberg in Heerlen. Gemeenten konden voorstellen indienen om de wijkeconomie te versterken. De acht meest vernieuwende projecten zijn geselecteerd uit 22 inzendingen. De gemeente Heerlen behoort tot één van deze acht gemeenten. De realisatie van het productiehuis kost E 1,6 miljoen. De gemeente gaat op zoek naar aanvullende subsidies. Het project moet in 2011 gerealiseerd zijn.

Wethouder Riet de Wit is erg blij met het subsidie: "De gemeente Heerlen ondersteunt de ontwikkeling van de creatieve industrie. Wij zien kansen voor nieuwe creatieve vormen van werkgelegenheid in de Heerlense wijken. Het verwerven van deze subsidie is daarin een prachtige eerste stap!"

Het productiehuis wordt opgezet in een voormalige fabriekshal van Philips (C-Mill). Dit wordt een plek waar creatieve ondernemers en starters laagdrempelig gebruik kunnen maken van huisvesting, coaching en begeleiding om hun ondernemerskwaliteiten te versterken. "De basis van de Heerlense culturele lente zijn de 3 P's: podia, programma en productie. De laatste jaren is de aandacht vooral gericht op de podia en de programmering. Het productiehuis is een natuurlijke vervolgstap, die het fundament onder de culturele lente aanzienlijk versterkt", aldus wethouder Pé Diederen.

Het productiehuis biedt plaats aan werkruimten, vergaderruimten, speciale werkplekken voor starters en tijdelijke plekken voor stagiaires. Er komen studio's en experimenteerruimtes waar 'learning by doing' centraal staat. Een (eet)café vormt de laagdrempelige entree. De wijk is er welkom. Ook is het een plaats waar regelmatig masterclasses, cursussen en workshops plaatsvinden. Het productiehuis is onderdeel van de herontwikkeling van het bedrijvenpark tot stedelijke werklocatie. Het stimuleert jonge makers om naar Heerlen te komen en hier hun theater-, muziek- of dansvoorstelling te creëren.

Vooruitlopend op definitieve realisatie van het productiehuis heeft de eerste jonge maker zich al op C-Mill gevestigd. De Heerlense talentvolle choreograaf Joost Vrouenraets vindt hier met zijn internationaal dansgezelschap Gotra Ballet zijn thuisbasis. Ook andere jonge makers kunnen vooruitlopend op definitieve huisvesting, al tijdelijk onderdak vinden op C-Mill. Zij moeten dan wel willen meewerken aan de doorontwikkeling van het productiehuis.

Gemeente Heerlen, 28 augustus 2009




Gemeente Heerlen