Partij van de Arbeid
Den Haag, 28 augustus 2009

Vragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over de beveiliging van het strandfeest Sunset Groove


* Kent u het bericht "Paniek en bloed op het strand van Hoek van Holland", NRC Next 24-08-09)
* Door wie en op welke wijze wordt deze rampzalige gebeurtenis onderzocht? Wilt u de uitkomsten van deze onderzoeken naar de Tweede Kamer doen toekomen en onze vragen daar in meenemen?


* In hoeverre wordt er bij het verlenen van een vergunning voor evenementen zoals Sunset Groove de aard en omvang van de voorgenomen beveiliging meegenomen in de vergunningverlening?


* Is naar uw mening in dit concrete geval bij de vergunningverlening voldoende rekening gehouden met de te verwachten veiligheidssituatie? Zo ja, waaruit blijkt dat? Zo nee, waarom niet?


* Is de particuliere beveiliging bij dit soort evenementen voldoende professioneel?


* Is het waar dat er eerder op de zaterdag aanwijzingen waren dat "Rotterdams hooligans het feest onveilig wilden maken"? Waren deze ook daadwerkelijk bij het incident betrokken? Zo ja, is er naar uw mening door de betrokken autoriteiten voldoende adequaat op die aanwijzingen gehandeld? Waren er bijvoorbeeld personen betrokken aan wie een meldingsplicht was opgelegd? Acht u de inzet van 10 extra beveiligingsmensen door de organisatie voldoende?


* Welke maatregelen bent u voornemens te gaan nemen om dit soort dergelijke incidenten beter in de hand te kunnen houden? Bent u bereid te bezien of verplicht aanmelden voor dit soort evenementen helpen om de risico's te vermijden?


* Nederland kent veel grote evenementen die zonder noemenswaardige incidenten verlopen; wat zijn de indicatoren die een evenement risicovol maken en welke indicatoren zorgen juist voor een lager risicoprofiel?