Triodos Bank zet zijn sterke groei in het eerste semester door - Persmededeling

28/08/2009 12:08

TRIODOS-BANK NV

Halfjaarcijfers 2009 Triodos Bank

·13% groei in eerste halfjaar 2009

·Nettowinst stijgt met 50%, met 112% in België

·Kapitaalverhoging via uitgifte van aandelencertificaten dit najaar

Brussel, 28 augustus 2009

De eerste zes maanden van 2009 is het balanstotaal van Triodos Bank met ruim 13% gegroeid tot EUR 2,7 miljard. In dezelfde periode van 2008 bedroeg de groei 8%.

Triodos Bank is zeer tevreden met deze stijging. Het feit dat zoveel mensen en ondernemingen besluiten over te stappen naar Triodos Bank in tijden van onzekerheid, geeft aan dat de bank haar positie in de markt aanzienlijk heeft versterkt.

In België ook, heeft de Triodos Bank zijn sterke groei voortgezet

Internationaal

Het bedrag aan toevertrouwde middelen, hoofdzakelijk spaargelden en termijndeposito's, is de eerste zes maanden gestegen met 15%. Vooral de eerste drie maanden van 2009 was de groei ver boven verwachting.

De kredietportefeuille van Triodos Bank is in de eerste zes maanden van 2009 met 12% gestegen. Alle vestigingen van Triodos Bank hebben aan deze groei bijgedragen. De kwaliteit van de kredietportefeuille is onveranderd goed.

De nettowinst van Triodos Bank over het eerste halfjaar 2009 is met ruim 50% gestegen en kwam uit op EUR 5,7 miljoen tegenover EUR 3,7 miljoen in de eerste zes maanden van 2008. Een gedeelte van de stijging is het gevolg van een eenmalige bate.

Het toevertrouwd vermogen van de Triodos beleggingsfondsen groeide in de eerste helft van 2009 met 6% tot EUR 1,5 miljard, tegenover een daling van 2% over dezelfde periode van 2008.

Olivier Marquet, directeur van Triodos Bank België: "We behouden en overtreffen het groeiritme van de voorbije jaren. De financiële crisis is aanleiding voor veel particulieren, verenigingen en bedrijven om hun huidige bankrelatie te heroverwegen. Ons duurzame en transparante bankmodel spreekt ondernemers en particulieren aan in tijden waarin de rol van banken en het financiële stelsel als geheel onderwerp is van maatschappelijk debat. We willen een antwoord bieden op deze verwachting van verandering en de ontwikkeling van een authentiek duurzame bank verderzetten. De recente nominatie door de Financial Times van Triodos Bank als meest duurzame bank ter wereld sterkt ons om deze weg te vervolgen. Nu duurzame ontwikkeling een universele zorg is geworden, bieden de sectoren waarin de bank actief is, mogelijkheden voor aanzienlijke groei. We verwachten de komende drie tot vier jaar het balanstotaal, het aantal klanten, en de omvang van kredietverlening aan duurzame bedrijven te verdubbelen. Voor die groei is ook extra eigen vermogen nodig. Daarom voert de bank op 30 september een kapitaalverhoging door met een emissie van aandelencertificaten."

Triodos Bank Belgie

Op 30 juni 2008 beschikte de Belgische Triodos Bank-vestiging over 649,8 miljoen euro aan toevertrouwde middelen of een stijging van 14% tijdens het eerste halfjaar. Het aantal rekeningen nam toe tot 33.696, vergeleken met 30.434 eind 2008 (+11%). Deze groei illustreert een permanent toenemend vertrouwen van spaarders in Triodos Bank en haar doelstellingen. Bewust omgaan met je eigen geld en daarbij de bank kiezen die uitsluitend duurzame ontwikkeling financiert, ligt in het huidige financiële klimaat voor steeds meer mensen voor de hand.

De Belgische kredietportefeuille groeide met 17% tijdens het eerste halfjaar en bedroeg 303,5 miljoen euro. In de sector hernieuwbare energie was de groei opnieuw opmerkelijk, en meer specifiek in het domein van de fotovoltaïsche energie. Langs kmo- en particulieren-zijde werd de groei in kredietverlening vooral gerealiseerd in de sectoren van de rusthuizen en van het duurzaam bouwen. Ook merken we een belangrijke stijging op van het aantal hypothecaire kredieten voor passiefhuizen en lage energie huizen.

Enkele voorbeelden van recente duurzame financieringen:

·De financiering van de aankoop en de renovatie van een nieuw gebouw voor het vermaarde danscompagnie Ultima Vez.

·36,8°: financiering van de opbouw van 36 passiefhuizen te Tournai met als doelstelling de kost van een traditioneel bouwproject te evenaren.

·Een krediet op maat voor het faire chocoladefabriek Belvas, die zijn pralines over de hele wereld ecporteert.

De Belgische Triodos Bank zette eveneens zijn doorbraak in Frankrijk verder. Onder andere met het financieren van projecten rond duurzame energie, vaak in samenwerking met Franse banken. Het Belgische filiaal heeft also geleid tot een co-finaciering, samen met BNP-Paribas Fortis, van het windmolen park Saint-Patrick, dicht bij Lille. Dit uitzonderlijke project, met een waarde van 50 miljoen euro en 35 MW, is de grootste ooit door Triodos Bank gefinancierd.

Op het einde van de eerste semester, begeleidde Triodos Bank met succes de aandelen-emissie (afgesloten op 3 juli ll.) van de organisatie ´Ethical Property Europe´, gespecialiseerd in immobiliën van kantoren met oog voor sociale en milieu-aspecten. Deze privé-belegging, voor dewelke de bank de beleggingsagent was, heeft ruim alle verwachtingen ingelost door het bijeenbrengen van 2,65 miljoen euro in hoofdzaak bij particuliere intekenaars. Deze operatie duidde eens te meer op de toenemende interesse bij investeerders voor projecten met een sociale én financiële toegevoegde waarde.

De Belgische Triodos Bank-vestiging verrijkte haar aanbod van producten en diensten met adviesverlening rond het beheren van een duurzame patrimonie op maat van de klant. Met deze service richt de bank zich tot particulieren, organisaties, bedrijven en stichtingen.

Tenslotte, de nettowinst van de Belgische vestiging op het einde van de eerste semester van 2009, kende meer dan een verdubbeling vergeleken met hetzelfde tijdstip vorig jaar en kwam uit op 1,6 miljoen euro (+112%).

De groei van de activiteiten vertaalde zich in nieuwe rekruteringen. Het aantal medewerkers steeg van 53 op het einde van 2008 naar 62 op 30 juni 2009.


---

Over Triodos Bank

Triodos Bank NV, opgericht in 1980, is een onafhankelijke bank die staat voor duurzaam en transparant bankieren. De bank financiert bedrijven, instellingen en projecten met een meerwaarde op sociaal, milieu- en cultureel gebied daartoe in staat gesteld door spaarders en beleggers die kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en een duurzame samenleving.

Triodos Bank heeft 191.000 klanten en heeft 9.300 kredieten in portefeuille. De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje en een agentschap in Duitsland en is wereldwijd een autoriteit op het gebied van microfinanciering in ontwikkelingslanden. De bank telt 475 medewerkers.

Triodos Bank werkt in België vanuit haar hoofdkantoor in Brussel. De klant doet zijn verrichtingen via Internet Banking, post of fax. De klanten kunnen inlichtingen en advies krijgen via telefoon of mail of na afspraak in het kantoor in Brussel.

Het aanbod van Triodos Bank in België:

·Spaarrekeningen, Junior spaarrekeningen en termijnrekeningen voor particulieren, organisaties en lokale overheden die de zekerheid hebben dat hun financiële reserves enkel dienen om duurzame en reële kredietprojecten te financieren

·Hypotheekkredieten voor passiefwoningen, investeringskredieten voor bedrijven, prefinanciering van subsidies aan culturele organisaties en projectfinanciering in de sector duurzame energie en milieutechnologie.

·Duurzame beleggingsfondsen op basis van een strikte duurzaamheidsanalyse, onafhankelijk van de fondsbeheerders. Het research team voert tevens een geëngageerde dialoog met onderzochte bedrijven om de duurzaamheid binnen die bedrijven te stimuleren.

·Duurzaam vermogensbeheer in samenwerking met Puilaetco Dewaay Private Bankers, en steunend op dezelfde strikte duurzaamheidsanalyse .

·Het certificaat van aandeel Triodos Bank, waarmee de investeerder bijdraagt aan de groei van het eigen vermogen van de bank. Het certificaat is niet-beursgenoteerd; de koers is gebaseerd op de intrinsieke waarde van het aandeel.


---