Ingezonden persbericht


(persbericht)

Bloemencorso op Lowlands,
of: de hogere en lagere kunsten, mengen die wel?

Het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek is gefascineerd door het Zundertse bloemencorso. Het veertien meter hoge bouwwerk 'Prolong' vervaardigden ze in opdracht van Lowlands-organisator Mojo Concerts en Museum de Fundatie in Zwolle. Het kunstwerk staat drie achtereenvolgende jaren op Lowlands, in de tussentijd staat het in de beeldentuin van museum De Fundatie in Heino. "Het idee voor 'Prolong' is écht geïnitieerd door wat we in Zundert hebben gezien," aldus Maarten van Kalsbeek. Meer nog, vanaf dit jaar bevat het vijftien flamingo's van de corsowagen van buurtschap 't Kapelleke van afgelopen jaar.

Wat doet een kunstenaarsduo bij een bloemencorso?

Het duo Heringa/Van Kalsbeek bezoekt het Zundertse corso al jaren, is het niet de corsostoet op de eerste zondag in september, dan zijn het de bouwtenten en het werk vooraf, of juist de sloop op dinsdag na corso. Twee jaar geleden maakten ze een film van de sloop van het corso: 'Adjoining Layers'. Deze is nog steeds te zien in kasteel Het Nijenhuis in Heino (Overijssel), onderdeel van museum De Fundatie in Zwolle.

Voor Heringa en Van Kalsbeek vormen juist de sloop van de wagens en het blootleggen van de ingewanden een bron van inspiratie. "De enorme vorm van een corsowagen die dan op z'n kant gaat, waardoor het dus in één keer een hele andere vorm wordt, dat is fascinerend. Je ziet dan opeens het stalen frame en de constructie aan de binnenkant. De overgang van praalwagen naar totale destructie, dat is prachtig. Het is een triest moment, het is erg beladen, want het corso is weer afgelopen, maar tegerlijkertijd is het ook een feest. Er zitten ongelooflijk mooie momenten in," zegt Maarten van Kalsbeek, de ene helft van het duo.

"Onze binding met bloemen en het corso is begonnen met een bezoek aan India, waar bloemen een buitengewoon belangrijke rol spelen. Later zagen we de documentaire 'Corsokoorts' (2002) over het Zundertse corso. Die heeft ons echt geraakt. Het bleek dat we helemaal niet zo ver weg hoefden voor bloemenpracht."

De fascinatie van het duo voor het corso resulteerde dit jaar in het gebruik van vijftien flamingo's van de wagen 'Flamin-GO!!!' van buurtschap Kapelleke in het corso van 2008 voor het bouwwerk 'Prolong'. Van Kalsbeek: "Toen we de flamingo's in de tent van 't Kapelleke zagen, wisten we meteen: die willen we hebben. De rauwe manier waarop ze zijn ingeschilderd, prachtig. Als sommige schilders dit zien, dan eten ze hun hoed op. En de kronkelende manier waarop ze hun nekken alle kanten op bewegen."

Gijs Martens (19) is een van de ontwerpers van 'Flamin-GO!!!'. Hij maakte afgelopen jaar voor zijn kunstopleiding aan het Sisa in Antwerpen een werk geïnspireerd op dat van Heringa/Van Kalsbeek. Hij is geboeid door de manier waarop ze hun werk laten ontstaan, met minimale controle, als 'controlled accident'. Zijn verbazing was groot toen een maand later datzelfde kunstenaarsduo aan de telefoon hing met de vraag of ze de flamingo's van zijn ontwerp mochten gebruiken. Gijs Martens: "Ik stond even te trillen op mijn benen, een ego-strelende eer."

De flamingo's zijn direct na het corso van 2008 van de wagen afgehaald. Samen met mensen van de buurtschap hebben Heringa en Van Kalsbeek de dahlia's eraf gehaald. Van Kalsbeek: "Wat je dan overhoudt, is een draadframe met kranten erover, maar het papier is voor een groot deel al pulp geworden. Het is erg vochtgevoelig en dat kan niet voor een kunstwerk dat drie jaar lang buiten moet staan. Samen met de ontwerper Gijs Martens zijn we bezig geweest er epoxy op te smeren om ze te conserveren, en ze opnieuw te schilderen. Maar een paar dagen later bleek dat het toch weer pulp geworden was. Na het transport van de flamingo's naar het festivalterrein van Lowlands zijn we opnieuw aan het werk gegaan met glasvezelmatten en epoxy. Het papier zit er trouwens nog steeds onder, dus het zou best kunnen dat dit na verloop van tijd gaat rotten, maar dat zien we dan wel weer."

'Prolong' van Heringa/Van Kalsbeek op de laatste editie van Lowlands, met vijftien flamingo's van de corsowagen van buurtschap Kapelleke uit 2008. (foto Liet Heringa)

'Prolong' is een veertien meter hoog bouwwerk gemaakt in een gezamenlijke opdracht van het Lowlands-festival (dat wil zeggen: de organisator Mojo Concerts) en museum De Fundatie. Van Kalsbeek: "Het Lowlands-publiek is hongerig naar nieuwe dingen. Als je in herhaling valt, dan treedt er een soort Mcdonaldisering in, waarbij je zegt 'hé dat ken ik, dat is lekker' maar het is helemaal niet lekker. Lowlands wil dat we helemaal nieuwe dingen maken. Het bouwwerk gaat drie jaar mee, maar we veranderen er steeds dingen aan."

Tijdens de editie 2008 van Lowlands stond het bouwwerk er voor het eerst. Het is onthuld door minister Plasterk. Elk jaar verandert het; de flamingo's zijn dit jaar toegevoegd. Vandaag, vrijdag 28 augustus, wordt het getransporteerd en terug opgebouwd in de beeldentuin van kasteel Het Nijenhuis in Heino.

Zondag 6 september komen Maarten van Kalsbeek en Liet Heringa de optocht van het Zundertse corso bekijken. "Als wij in kunstenaarskringen vertellen dat we elk jaar in ieder geval op één plek moeten zijn, en dat is bij het corso in Zundert, dan worden we raar aangekeken. Een bloemencorso wordt geacht onderdeel te zijn van de lagere kunsten, en die mengen niet met de hogere kunsten. Maar toch. Als je dan vertelt over de gemeenschapszin en de manier waarop het corso in Zundert tot stand komt, dan kijken ze er toch anders tegenaan."

De tentoonstelling Country Trash in Museum de Fundatie, kasteel Nijenhuis, Heino is nog te zien t/m 6 september.

Noot voor redacties

Zie voor meer informatie:
www.heringavankalsbeek.nl www.museumdefundatie.nl
www.bloemencorsozundert.nl

----------
Bloemencorso Zundert is een prachtig fenomeen en wordt gedragen door louter vrijwilligers. Het vindt steeds plaats op de eerste zondag van september.

Bezoek de websites
www.bloemencorsozundert.nl/ www.corsokoorts.nl/

Noot voor de redactie (