Gemeente Voorschoten

Regionale aanpak jeugdwerkeloosheid

Wethouder Marijke Kleijweg heeft op 28 augustus, samen met haar collega's uit Holland Rijnland en de Rijnstreek, haar handtekening gezet onder een Regionaal Actieplan Jeugdwerkeloosheid. Het doel van dit plan is dat de jongeren in de regio behouden blijven voor de eigen arbeidsmarkt en dat er een betere afstemming ontstaat tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Extra geld
De rijksoverheid heeft voor de periode 2009-2011 extra middelen beschikbaar gesteld om de verwachte jeugdwerkloosheid aan te pakken. Het Rijk heeft daarbij bepaald dat op regionaal niveau actieplannen moeten worden gemaakt. Op 29 juni 2009 heeft Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft wethouder Jan Jaap de Haan (gemeente Leiden), die dit project namens de regio trekt, verzocht om voor 1 september een convenant en een regionaal actieplan op te stellen.

Huidge situatie regio
In tegenstelling tot andere regio's zijn de werkeloosheidcijfers in Holland Rijnland en de Rijnstreek nog niet erg hoog. Het aantal jongeren dat bij het UWV als niet werkend werkzoekende is ingeschreven telt op 1 juni 2009 een totaal van 1025. Hoewel de werkloosheid onder jongeren, in vergelijking tot de totale beroepsbevolking nog laag is, is deze bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar daarvoor. In vergelijking met andere regio's lijken Holland Rijnland en Rijnstreek redelijk recessie-proof te zijn. Babyboomers gaan straks massaal met pensioen. Na de recessie zijn er dus weer volop banen. Helaas is er structureel onvoldoende instroom vanuit het onderwijs en is de aansluiting onderwijs -arbeidsmarkt nog steeds niet op orde. Met het regionale actieplan jeugdwerkeloosheid spelen de 16 gemeenten in op deze situatie. We willen jongeren langer laten leren, zodat ze straks sterker op de arbeidsmarkt staan.

Uitwerking
Het actieplan wordt door samenwerkende partijen in de regio uitgevoerd. Daarbij zijn ook de drie landelijke actielijnen naar de regio vertaald. Die samenwerking wordt uitgedrukt met het feitelijk meedoen in en het ondersteunen van het actieplan door het Beroepsonderwijs, het UWV-Werkbedrijf, het COLO en de werkgevers.
* 31 augustus 2009