Hulpverleningsdienst Groningen


Brand beschadigt historisch treinmaterieel

De brandweer heeft donderdagavond kunnen voorkomen dat een loods van de Stichting Stadskanaal Rail (Star) en historisch treinmaterieel volledig door brand werd verwoest.

Om 19.23 uur werd de brand gemeld. Al vrij snel is opgeschaald naar een zeer grote brand vanwege de omvang van de loods en het daarin aanwezige historische materieel. Aanvankelijk hield de brandweer er rekening mee dat de loods en het materieel (in de loods stonden 3 diesellocomotieven, 3 stoomlocomotieven en 2 rijtuigen) verloren zouden gaan. Een binnenaanval was niet mogelijk en van buitenaf kon men 'er maar moeilijk bij'. Toch lukte het de brandweer om te brand van buitenaf dusdanig onder controle te krijgen dat het mogelijk werd om een binnenaanval te doen. Rond 22.45 uur kon het sein 'brand meester' worden gegeven. De brand is uiteindelijk beperkt gebleven tot een deel van de loods. De schade aan het materieel van Star is op dit moment onbekend. Dat zal in de komende dagen duidelijk moeten worden.

Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De oorzaak van de brand zal worden onderzocht door de technische recherche van de politie.