Ingezonden persbericht


()

Nederland kiest nieuwe iconen

Met het project 'De Nieuwe Groeten Uit' gaan FOAM_Fotografiemuseum Amsterdam en het ANP Historisch Archief in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum op zoek naar het nieuwe beeld van Nederland. Het iconische beeld van windmolens en tulpen is door de jaren heen minder relevant geworden en het aanzicht van Nederland is veranderd. 'De tijd is aangebroken om op zoek te gaan naar een hedendaags beeld van Nederland dat beter aansluit bij de werkelijke beleving van ons land', aldus de organiserende partijen.

Na een nationale zomertour, op 30 juli geopend door minister Hirsch Ballin, en oproepen in verschillende media , kwamen er duizenden inzendingen van (amateur)fotografen uit heel Nederland. Ruim 40.000 geïnteresseerden bezochten de website en 30.000 Nederlanders waren aanwezig bij de zomertour. Via nieuwegroetenuit.nl werd een uiteenlopende verzameling foto's opgestuurd. Het geheel vormt een kleurrijke database, die in vogelvlucht laat zien hoe Nederland wordt ervaren vanuit het perspectief van Nederlanders zelf.

Tijdens de speurtocht naar nieuwe iconen viel op dat deze steeds meer gevormd worden door alledaagse taferelen en dat de fotografen vaak op zoek gaan naar de tegenstelling tussen het oude en het nieuwe Nederland. Een vakjury, met onder anderen Paul Schnabel (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau) en documentair fotograaf Raimond Wouda, maakte uit de vele inzendingen een eerste beeldselectie. Vervolgens koos het Nederlandse publiek, zowel online als in het rondreizende paviljoen, per provincie het winnende beeld uit.

Per provincie kon het publiek kiezen uit 4 genomineerden, die elk winnaar waren van één van de 4 categorieën: Stad&Land, Mens&Dier, Werk&Vrije Tijd en Overtuiging&Rituelen. De meeste winnaars kwamen voort uit Stad&Land (5x), de categorie waar ook de meeste foto's in zijn ingezonden. De volgende personen hebben de winnende foto's gemaakt (op volgorde van de zomertour): Anco Kolstee (Flevoland), Ingrid Hoogstrate (Noord-Holland), Rinske Koster (Friesland), Marchel Nijenhuis (Groningen), Saskia Grobben (Overijssel), Edith de Vries-Lukkien (Drenthe), Toos Ruland (Limburg), Tineke van der Pouw-Kraan (Utrecht), Pollie Hogenboom (Zuid-Holland), Eva Gijsbers (Gelderland), Marco van Schie-Smit (Noord-Brabant) en Arthur Lavooy (Zeeland). De foto's van de winnaars worden opgenomen in de eerste tentoonstelling van het Nationaal Historisch Museum, tevens de eindpresentatie van het project.

De zomertour zit erop maar u kunt nog steeds meedingen naar een plek in de eindpresentatie door uw foto's t/m 31 december 2009 te uploaden via de website nieuwegroetenuit.nl. De tentoonstelling van het Nationaal Historisch Museum is voorjaar 2010 te bezichtigen in Arnhem. Een uitgebreid overzicht van de inzendingen staat op www.nieuwegroetenuit.nl.

Nieuwe Groeten Uit... is geïnitieerd door Foam_Fotografiemuseum Amsterdam en het ANP Historisch Archief, in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum en mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

()

()

()

()

()

()

()

()

Noot: de winnende beelden zijn, met relevante gegevens, toegevoegd aan dit document.

()

Anco Kolstee (Flevoland)

()

Ingrid Hoogstrate (Noord-Holland)

()

Rinske Koster (Friesland)

()

Marchel Nijenhuis (Groningen)

()

Saskia Grobben (Overijssel)

()

Edith de Vries-Lukkien (Drenthe)

()

Toos Ruland (Limburg)

()

Tineke van der Pouw-Kraan (Utrecht)

()

Pollie Hogenboom (Zuid-Holland)

()

Eva Gijsbers (Gelderland)

()

Marco van Schie ­Smit (Noord-Brabant)

()

Arthur Lavooy (Zeeland)

Willy van Beek
ANP
Verrijn Stuartlaan 7
2288 EK Rijswijk
www.anp.nl

()

T +31 (0)70 41 41 155
M +31 (0)6 20956988
E w.van.beek@anp.nl

Postadres
Postbus 1
2501 AA Den Haag