Rondkomen weer lastiger

Amsterdam, 28 augustus 2009

Huishoudens komen in augustus minder makkelijk rond als de maand ervoor. De lage inflatie zorgt nu voor een gunstige ontwikkeling van de koopkracht. Volgend jaar staat ondanks de lage inflatie de koopkracht flink onder druk.

Ook in augustus kwamen de meeste huishoudens uit met hun geld. Wel liep het aantal consumenten dat uitkomt terug naar in totaal 51%. Van de 67.600 respondenten op de ING Vraag van Vandaag hield ruim een kwart (28%) geld over en kwam krap een kwart (23%) precies uit. Een groep van 45% kwam geld tekort. Dat aantal is in augustus toegenomen. In de maand juli gaf nog 41% aan geld tekort te komen. Per saldo zitten de respondenten in augustus dus duidelijk minder ruim in de portemonnee dan de maand ervoor.

Koopkracht volgend jaar onder druk

In juli is de inflatie flink naar beneden gegaan en ruim onder de 1% gedoken. Lage inflatie kan gunstig uitpakken voor het huishoudbudget als tegelijkertijd de inkomensstijging hoger uitvalt. Dit jaar is dat nog ruimschoots het geval. De prijzen stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 1,1%, terwijl de gemiddelde loonstijging met 2,9% hoger uitvalt. In 2010 komt dit plaatje er anders uit te zien. Het ING Economisch Bureau verwacht dat volgend jaar de cao-loonstijging nauwelijks hoger uitpakt dan de inflatie. Als daarbij de zorgpremie komend jaar hoger uitvalt, zet dat de koopkracht voor veel consumenten stevig onder druk.