Waterschap Vallei & Eem

| |
PERSBERICHT 28 augustus 2009

Waterschappen en drinkwaterbedrijven brengen medicijnresten in Utrechts water in kaart

De drie waterschappen en de twee drinkwaterbedrijven in de provincie Utrecht doen samen met de STOWA (Stichting Toegepast Wateronderzoek) het komende half jaar een uitgebreid onderzoek naar medicijnen in afvalwater en oppervlaktewater. De zes organisaties (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waternet, Waterschap Vallei & Eem, de drinkwaterbedrijven Vitens en Oasen, en de STOWA) hebben afgelopen dinsdag, 25 augustus, een samenwerkingsovereenkomst voor deze gebiedsstudie ondertekend.

In het afvalwater treffen we steeds meer resten van medicijnen aan. Dat komt vooral omdat het medicijngebruik in Nederland nog steeds toeneemt. De rioolwaterzuiveringen die de waterschappen gebruiken om het afvalwater uit huishoudens en bedrijven schoon te maken, zijn er niet op ingericht deze stoffen uit het water te verwijderen. Het toepassen van nieuwe technieken waardoor dat wel zou kunnen, brengen grote kosten met zich mee. Overigens voldoet het drinkwater in Nederland aan zeer strenge eisen en is volkomen veilig.

Onderzoek
Om dit probleem aan te pakken is eerst onderzoek nodig naar het vóórkomen van medicijnresten in het water. Daarna kunnen mogelijke maatregelen worden genomen om die uit het water te halen. Dat kan bij de bron, op de rioolwaterzuivering of bij de drinkwaterbereiding. Daarom willen de waterschappen en de drinkwaterbedrijven in de provincie Utrecht de plaatsen waar de kans op te hoge gehalten medicijnen in het oppervlaktewater het grootst is in kaart brengen. Ze willen onderzoeken:
- of de medicijnen die op de rioolwaterzuiveringen aankomen voornamelijk afkomstig zijn van ziekenhuizen/zorginstellingen of juist vanuit de bewoners van woonwijken;
- bij welke wateren de medicijnen die niet door de rioolwaterzuiveringen kunnen worden verwijderd in te hoge gehalten voorkomen;
- waar het beste maatregelen genomen kunnen worden om te voorkomen dat medicijnen in het water komen of dat het extra zuiveren bij de bereiding van water de beste oplossing is.

Volgend voorjaar resultaten bekend
De provincie Utrecht neemt de kosten van het onderzoek - circa E 150.000, = - voor haar rekening. Het is het eerste gebiedsbrede onderzoek in deze vorm in Nederland. Uit eerder lokaal onderzoek blijkt dat 20 tot 55 procent van de medicijnresten in het afvalwater afkomstig is uit ziekenhuizen. In totaal gebruiken we in Nederland ongeveer 12.000 verschillende medicijnen, waarin 850 actieve stoffen zitten. Het onderzoek moet volgend voorjaar zijn afgerond. Dan zullen de resultaten ook bekend worden gemaakt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door ingenieursbureau Grontmij.
---



Waterschap Vallei & Eem