Ingezonden persbericht


13 augustus 2009

Orkest van de 18de Eeuw in residence
tijdens Festival Oude Muziek Utrecht 2009
Acht concerten en een ontmoeting tijdens tiendaags festival.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw is orchestra in residence tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht 2009. Onder leiding van Frans Brüggen is het van vrijdag 28 augustus tot zondag 6 september vrijwel dagelijks te beluisteren op een van de festivalpodia. Festivalcomponisten Mendelssohn en Haydn komen hierbij ruimschoots aan bod.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw bezet al 28 jaar lang een prominente en unieke plaats in het internationale (oude-)muziekleven. Sieuwert Verster, directeur van het orkest, wordt nooit moe de drie factoren die aan de basis van het succes van het orkest liggen op te sommen: het genie van dirigent Frans Brüggen, het repertoire (de grote meesterwerken van Bach tot en met Mendelssohn) en de unieke organisatiestructuur van het orkest, waarbij alle orkestleden vennoten zijn. De musici komen gemiddeld drie à vier keer per jaar bij elkaar voor een intensieve repetitie- en concert periode. De tiendaagse residentie in het Festival Oude Muziek 2009 wordt tournee nummer 95, met vijf concerten, drie optredens in de Fringe (!) en een 'Brunch met Brüggen'.

In het oog springend is de productie Zomerdroom, de gratis toegankelijke publieksopening van het Festival op vrijdagavond 28 augustus in Park Lepelenburg. In de openlucht voert het Orkest hier samen met het Nederlands Kamerkoor A Midsummer Night's Dream uit van Mendelssohn. Voor deze door Jeroen Kriek geregisseerde coproductie met de Vrede van Utrecht maakte videokunstenares Danielle Kwaaitaal nieuwe beelden die op groot scherm zullen worden getoond.

Voor het jongere Festivalpubliek klinkt op de slotdag van het Festival een kinderversie van Haydns Die Schöpfung, waarin Brüggen de rol van God op zich neemt en verteller Daniël Samkalden als duivel de strijd met hem aanbindt. Daarnaast is het Orkest van de Achttiende Eeuw te beluisteren in de oratoriumversie van Haydns Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze en wijdt het een concert aan Mendelssohns Vierde en Vijfde Symfonie.

Uniek is dat het Orkest drie keer zijn opwachting zal maken in het 'alternatieve circuit' van het Festival, de gratis Fringe. Op het programma van deze 'Frans in de Fringe'-concerten staan de Parijse symfonieën van Haydn en aria's gezongen door Wilke te Brummelstroete. Frans Brüggen: 'In Haydn schuilt een educatief element. Van zijn muziek kan een orkest prima leren spelen. Maar hij is geen man voor het grote publiek. Ik zeg altijd: Haydn is een musician's composer. Alleen vaklui begrijpen zijn inventiviteit en humor.' Toegangskaarten voor deze fringeconcerten zijn alleen op de dag van het concert af te halen bij de Festivalkassa in Theater Kikker in Utrecht.




Ingezonden persbericht