Ingezonden persbericht



Ontdek de Stelling van Amsterdam tijdens de stellingmaand

De hele maand september is het Stellingmaand! Van 28 augustus t/m 27 september 2009 kan het publiek genieten van cultuur, natuur en geschiedenis op en rondom de forten van de Stelling van Amsterdam. Het aanbod is groot: van theatervoorstellingen, exposities, film, muziek tot overnachten op een fort. Ook opent een aantal doorgaans gesloten forten hun deuren voor publiek. Het volledige programma is te vinden op www.stellingvanamsterdam.nl

Mobilisatie als centraal thema

De Stellingmaand staat in 2009 in het teken van 'Mobilisatie'. Op 1 september dit jaar is het 70 jaar geleden dat Nederland aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog mobiliseerde. Kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog besloot de regering tot een algehele mobilisatie (augustus 1939). Door een ingenieus systeem werd het voorterrein van het oostelijk front en het noordelijk front van de Stelling onder water gezet, waardoor er een waterplas ontstond, die niet diep genoeg voor schepen was en te diep voor man en paard.

Activiteiten tijdens de Stellingmaand

Veel activiteiten sluiten aan bij het centrale thema, zoals de theatervoorstelling Fort Nederland II van het MUZtheater en Danstheater AYA op Fort Abcoude en actieve mobilisatieweekenden bij Fort bij Spijkerboor met tokkelen over de fortgracht en abseilen van de keelmuur. Fort bij Krommeniedijk keert terug naar het Interbellum met een re-enactmentgroep. De tentoonstelling 'Trailer-Park' van Kunstfort Vijfhuizen laat mobiele projecten (trailers) van verschillende kunstenaars mobiliseren en verzamelen op het fortterrein. Het hele programmaoverzicht is te vinden op www.stellingvanamsterdam.nl

Wandelen over werelderfgoed

Vanaf 19 september is de 135 kilometer lange Stelling van Amsterdam tweezijdig bewegwijzerd voor wandelaars. Een unieke manier om kennis te maken met de forten en batterijen, de dijken en sluizen, de groene oases en het waterbouwkundige vernuft van de Stelling. "Hiermee hopen wij nog meer mensen te mobiliseren om te wandelen in dit bijzonder werelderfgoed en afwisselend landschap", aldus gedeputeerde Rinske Kruisinga van de Provincie Noord-Holland.

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. De linie bestaat uit een ring van 46 forten en batterijen, dijken en sluizen die zich op een afstand van 15 tot 20 kilometer bevinden van Amsterdam. De Stelling staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO naast bijvoorbeeld de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh.

Cultureel Erfgoed Noord-Holland organiseert de Stellingmaand in opdracht van de Provincie Noord-Holland.

De officiële opening van de Stellingmaand vindt plaats op 28 augustus op Fort bij Abcoude.


Noot voor redacties
Noot voor redactie /