Ingezonden persbericht

Carrière van 10-jarig zangtalent uit Wezep enorm in de lift

Aukje opent MPF Wapenveld

Aukje krijgt vrijdag 28 augustus de eer om het Mega Piratenfestijn in Wapenveld te openen. Het wordt de tweede keer dat de jonge zangeres uit Wezep, Aukje is pas 10, op het podium van het Mega Piratenfestijn staat. Of ze er zin in heeft? "Ja natuurlijk, wat een domme vraag, ha ha! Ik heb er superveel zin in! De eerste keer in Onstwedde maakte ik deel uit van het showblok 'Tips voor de Top'. Nu sta ik er op eigen naam. Dat vind ik toch wel enorm bijzonder!"

Ze staat er op voorspraak van Mega Piratenfestijnorganisator Eddy Mensink. Zenuwen? Aukje heeft er weinig last van! "Hoe meer mensen er voor je staan, hoe minder zenuwen ik heb. Als je voor een groot publiek staat, doen er altijd wel wat mensen mee. Maar dat is bij een klein publiek wel anders. Dan word je soms alleen maar aangekeken. Maar ik vind alles leuk hoor!"
Het gaat ontzettend snel met de carrière van Aukje. Haar liefde voor Nederlandstalige muziek kreeg ze met de paplepel ingegeven. Pa Jan Fijn had namelijk zelf een piratenzender en dochterlief mocht af en toe in de uitzending een liedje zingen. De reacties waren altijd positief. Aukje wilde meer en het duurde niet lang voordat ze ook zelf op het podium stond, met liedjes van onder andere de Drentse zangeres Silvia Swart en Jannes. "Nee hoor, mijn pa en ma hebben daar verder niks mee te maken. Als ik het niet meer leuk vind, dan stop ik ook", lacht Aukje kordaat. Silvia toonde zich zo onder de indruk van het talent van Aukje dat ze de jonge zangeres onder haar vleugels nam. "We zaten eerst te denken aan een duet, maar Silvia vond het toch een beter idee als ik eerst zelf met een single zou komen", vertelt Aukje. En dat werd Aukjes eerste single 'Ben je verliefd'. Dat liedje leverde flink wat airplay op. De tweede single 'Als ik toch eens', gebaseerd op het liedje 'Ob ich einfach' van de Duitse componist Robert Jung, die eerder werkte voor Jan Smit, Frans Bauer, Nicole en Dana Winner, werd een nog grotere hit op de Nederlandse (piraten)zenders en de clip kwam regelmatig langs op TV Oranje. Het filmpje is ook te vinden op Youtube en is daar al meer dan 40.000 keer bekeken. "We hebben de single later ook uitgebracht op vinyl", vertelt Aukje. "We hebben er vijfhonderd van laten maken, en ze waren binnen vier weken uitverkocht." De vinylsingle was natuurlijk een idee van Jan. "Het leek me gewoon leuk als gebaar naar alle piratenzenders. Ze verklaarden ons al voor gek dat we er maar vijfhonderd lieten persen, we hadden er immers zat meer kunnen verkopen, maar het was bedoeld als collectors item. Zo hebben we hem ook aangeboden aan de stations. En beloofd is beloofd. Er worden er dus niet meer van gemaakt. Ik houd enorm veel van deze muziek, maar ik heb weinig op met alle commercie die er omheen hangt. We trekken gewoon ons eigen plan!"
Maar die single bracht meer aan het rollen, want een exemplaar kwam ook terecht bij Robert Jung. En die was zo onder de indruk van het talent van Aukje dat hij meteen contact zocht met haar vader. Hij beloofde enkele nummers voor Aukje te zullen schrijven. "En dan denk je: 'dat duurt nog wel even', maar we hadden de nummers, met orkestband en al, laatst al in de brievenbus. Aukje was hartstikke blij!. Weet je, het gaat de laatste tijd zo ongélóóflijk snel allemaal. Er lijkt maar geen stop op te komen!"
Aukjes klasgenoten tonen zich niet allemaal onder de indruk van haar zangcarrière. "De meeste meiden uit mijn klas wel. Die vinden het hartstikke leuk en vinden het ook leuk om een cd-tje te krijgen, maar de meeste jongens uit mijn klas vinden het maar stom. Die zeggen dat zij het veel beter zouden kunnen. Ach, dat hoort erbij, daar trek ik me niks van aan. Mijn meester helpt me zelfs op dit moment met mijn website." Aukje moet nog een beetje wennen aan haar 'beroemdheid'. "Ik ben net terug van vakantie in Oostenrijk! Daar werd ik zelfs al herkend. Die hadden me op TV gezien. Dat is best wel grappig!"
Voor meer informatie zie: www.zangeresaukje.nl of www.aukje61.hyves.nl.

MPF Wapenveld
Het TROS Mega Piratenfestijn slaat op vrijdag 28 augustus voor de tweede keer de tenten op in Wapenveld. Het reizende muziekcircus vindt die dag plaats in een enorme feesttent. Op het programma staan optredens van tal van artiesten uit de piratenwereld. Van Jan Smit tot Nick & Simon, van Jannes tot Frans Duijts en van Thomas Berge tot Koos Alberts. De tent kan plaats bieden aan vele duizenden bezoekers.

Programma

Jan Smit, Nick & Simon, Jannes, Frans Duijts, René Schuurmans, Thomas Berge, Grad Damen, Alex, 3 J's, Koos Alberts, Marianne Weber, Bouke, Jan Keizer, Monique Smit, Peter Koelewijn, Patrick!, Corry Konings, Helemaal Hollands, Kevin Smit, Stef Ekkel, Piratentoppers, Harm Wolters, Jan en Zwaan, Jacques Herb, Martin Dams, Koos en Joke, Henk Pleket, Aukje, Tips voor de top en vele anderen.

VVK

Kaarten à 22,50 euro zijn verkrijgbaar bij Primera en de Oranjevereniging Maxima in Wapenveld; Primera in Zwolle; Café Schepop in Emst; Primera in Heerde; Totaal Gemak Dijkman in Wezep; Bruna in Epe; Café Restaurant Dorpszicht in Oene; Primera in Hattem; Café IJsselzicht in Veessen; Bruna Hans de Boer en de Primera in Apeldoorn en Cafetaria Tippel-Inn in Vaassen. Ook bij alle vestigingen van Music Store in de Benelux en bij Paylogic (www.paylogic.nl, tel: 0900-72956442) kunt u kaarten bestellen. Tevens zijn kaarten verkrijgbaar op de site www.megapiratenfestijn.nl.



Ingezonden persbericht