Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 25 augustus 2009

AVRO BRENGT 'BLACKFACE' EN 'OP HOOP VAN ZEGEN' IN KADER VAN'TONEEL OP 2'

De AVRO zendt de komende weken twee toneelstukken uit op Nederland 2: vrijdag 28 augustus 'Blackface' (Orkater) en zondag 6 september 'Op Hoop van Zegen' (Het Toneel Speelt ). Ze maken deel uit van het project 'Toneel op 2', waarin AVRO, NPS en VPRO samenwerken. De toneelstukken zijn speciaal voor televisie opgenomen. AVRO's hoofdredacteur van Nederland 2, Simone van den Ende, is erg enthousiast over het initiatief: 'We vinden het een ontzettend leuk initiatief om samen met twee andere omroepen toneel voor een groter publiek op televisie te brengen. Elke registratie is weer anders en dat maakt dat je weer anders naar toneel kijkt. We hopen natuurlijk ten eerste mensen te stimuleren meer naar toneel te gaan en ten tweede dat ze genieten van de mooie registraties. Daarbij is het belangrijk dat we hiermee het hedendaagse toneel archiveren.''

Toneel op 2: 'Blackface' door Orkater
De blanke Isabel staat aan de vooravond van haar huwelijk. Zij moet tegen haar zin trouwen met een man die haar vader heeft uitgekozen. Dan wordt zij hopeloos verliefd op de zwarte Tristao. Hun romance is grenzeloos en allesomvattend, maar wordt door de buitenwereld veroordeeld vanwege het rassenverschil. Tristao en Isabel slaan op de vlucht. Met de duivel op de hielen begint een zwerftocht, die uiteindelijk leidt naar een medicijnman die de oplossing lijkt te hebben voor hun probleem...

Vincent van Warmerdam en Michel Sluysmans maken Blackface, een muziektheatervoorstelling die het midden houdt tussen een bluesopera en een medicineshow. De term 'blackface' refereert aan een in onbruik geraakte theatervorm waarin zwartgeschminkte blanken de draak staken met de zwarte man. De voorstelling is rijk aan obscure invloeden uit zowel de zwarte als de blanke muzikale traditie. Met foute "Uncle Tom"- clichés, veranda romantiek, gospel & banjo ontstaat er een verhaal waarin zwart en wit geleidelijk door elkaar gaan lopen. Losjes gebaseerd op de roman Brazil van John Updike, die zich liet inspireren door het tragische liefdespaar Tristan en Isolde.

Toneel op 2: 'Op Hoop van Zegen' door Het Toneel Speelt Kniertje woont in een vissersdorpje aan de Noordzee. Ze heeft haar man en twee zonen verloren aan het water. Ze is arm en moet werken als poetsvrouw bij dezelfde reder Bos, bij wie haar drie mannen voeren. Zo nu en dan krijgt ze een pannetje soep en dan is zij dankbaar. Als het stuk begint heeft ze nog twee zoons over. Geert komt net terug uit de gevangenis, hij is een visser in hart en nieren, maar heeft een opstandig karakter. Barend is de jongste en doodsbenauwd voor de zee. Bos wil ze allebei meenemen op zijn schip Op Hoop van Zegen. Je zou zeggen: drie mannen verliezen is genoeg voor een moeder. Maar ze kan geen kant uit. Het wordt nog dramatischer als het gerucht gaat dat de Hoop een 'drijvende doodskist' is. Barendje wil niet, huilt en schreeuwt, maar Kniertje dwingt hem te gaan. 'Toe nou jongen - Toe nou - God zal je niet verlate...' Het schip vaart uit om nooit meer terug te keren.

AVRO Toneel op 2: 'Blackface' door Orkater, vrijdag 28 augustus om 22.45 uur bij de AVRO op Nederland 2. 'Op Hoop van Zegen' door Het Toneel Speelt, zondag 6 september om 20.15 uur bij de AVRO op Nederland 2.



Ingezonden persbericht