Ingezonden persbericht


--- PERSBERICHT ---

Wereldplein op 20e editie van Achterhoeks muziekfeest

Huntenpop Festival zet zich in voor Music for a better World

Komende vrijdag en zaterdag barst het los in de Achterhoek. Op de 20e editie van het Huntenpop Festival is een mix te horen van nationale en internationale bands voor een heel breed publiek. Dit jaar kunnen bezoekers onder andere genieten van grote namen als The Offspring, Pete Murray, Junkie XL, Cinema Bizarre, Shantel & Bucovina Club Orkestar en uit eigen land onder andere De Jeugd van Tegenwoordig en VanVelzen. Maar wat het Huntenpop Festival extra bijzonder maakt, is het zogenaamde Wereldplein.

In de aanloop naar de jubileumeditie van Huntenpop is besloten om de in 2008 gestarte kleine toevoeging van niet-westerse culturen een grotere en meer markante rol te laten spelen binnen het evenement. Bij 'Music for a Better World' - zoals het project wordt genoemd - wordt het festivalpubliek op laagdrempelige wijze geconfronteerd met Afrikaanse en Oost-Europese culturen en tevens inhoudelijk betrokken bij de achtergronden van de artiesten.

Theatergroepen

Op en rond het zogenaamde Wereldplein worden bands, theatergroepen en straatgroepen uit verschillende delen van de wereld geprogrammeerd. Zo is the Black Angels een fantastische acrobatengroep uit Kenia, speelt het achtkoppige Nyacha uit Mozambique hele hippe en energieke muziek en zal het Oekraïense Haydamaky ongetwijfeld een verpletterend optreden neerzetten met hun mix van funk, reggae, ska en punk. Verder kunnen mensen genieten van de Nederlandse reggaeband New Sound Sistim, opgericht door zanger Jay Lorou uit Ivoorkust en Manolo Honkoop uit Zuid-Amerika.

Als klap op de vuurpijl zal ook de absolute koning van de Balkanpop, Shantel & Bucovina Club Orkestar, optreden. Na optredens op diverse grote Europese festivals gaat hij, samen met zijn twaalfkoppig orkest, ook het Huntenpoppubliek betoveren met zijn snelle Balkan beats en een mix van woeste polka's, traditionele Slavische, Ottomaanse en Jiddische muziek. Shantel zorgt ervoor dat niemand stil kan blijven staan tijdens zijn concert.

Theehuis

In het kielzog van de muziek zijn via de Fair-Trade gedachte ook producten als koffie, thee en typisch Surinaamse gerechten verkrijgbaar. Ook kunnen mensen genieten van açai vruchtensappen en kokos-, mango en bananenbier, dat wordt gedronken uit halve kokosnoten. Mede door middel van een Marokkaans theehuis compleet met waterpijp en een Afrikaans koffiehuis wordt een Wereldplein met een unieke sfeer gecreëerd.

Ook de REdTENT is dit jaar op Huntenpop te vinden, een tent waarin de kunst van het vrouw zijn centraal staat en waar dan ook alleen vrouwen naar binnen mogen, Het is een plek waar vrouwen van alle leeftijden, culturen, opleiding en geaardheid één ding met elkaar gemeen hebben wat alles overstijgt: vrouw zijn.

Dertig bands

Op het Huntenpop Festival spelen bijna dertig bands. Vrijdagavond wordt het geopend met een extra concert van de Amerikaanse The Offspring met in het voorprogramma De Heideroosjes. Vrijdag wordt ook de traditionele Tribute Night gehouden met coverbands van Abba, David Bowie en Coldplay. De complete line-up en het speelschema van de zaterdag is te vinden op de website www.huntenpop.nl. Kaarten (E 27,50 voor The Offspring op vrijdag en E 40,00 voor het Festival op zaterdag) zijn verkrijgbaar via Ticketservice.nl of regionale voorverkoopadressen. Ook zijn nog plaatsen beschikbaar op de nabijgelegen camping. Alle verder info staat op www.huntenpop.nl.

FOTOBIJSCHRIFTEN

Onder andere op het Wereldplein: Marokkaans theehuis compleet met waterpijp (Foto: eigen foto)

Ook volop theater op het Huntenpop Festival
(Foto: eigen foto)

-- X --

Noot voor de redactie (