Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 26 augustus 2009

Bestuurder Hoogheemraadschap opent één na laatste kaasmarkt 2009

De één na laatste kaasmarkt van het jaar 2009 wordt aanstaande vrijdag 28 augustus geopend door hoogheemraad R. Veenman van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hij doet dit door om 10.00 uur de kaasbel te luiden.

De eer is aan deze bestuurder van het hoogheemraadschap gegund, omdat hij op deze dag zijn handtekening zet onder een overeenkomst, waardoor het hoogheemraadschap vanaf 1 januari 2010 verantwoordelijk wordt voor het beheer en groot onderhoud van vrijwel alle sloten en watergangen in Alkmaar. Namens de gemeente Alkmaar tekent wethouder S. Binnendijk.

De gemeente Alkmaar draagt met ingang van deze datum het onderhoud van vrijwel al het stedelijk water in Alkmaar over aan Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Tot voor kort was het onderhoud van het water binnen de gemeente soms de verantwoordelijkheid van de gemeente, op andere plekken van het hoogheemraadschap. De twee overheden hadden ieder een deel van de waterlopen, oevers en beschoeiingen in eigendom, en zo versnipperde ook de verantwoordelijkheid voor het onderhoud. Beide hebben destijds in het waterplan afgesproken om het reguliere onderhoud van al het stedelijk water onder te brengen bij één organisatie: het hoogheemraadschap. Het hoogheemraadschap voert het onderhoud al uit in het landelijk gebied binnen de gemeente en sinds 1995 ook in Alkmaar-noord.

Onder het regulier onderhoud wordt verstaan het jaarlijks verwijderen van drijfvuil, het maaien van riet en waterplanten en het baggerwerk.

Incidenteel onderhoud, zoals het opruimen van dode vis en schoonmaken buiten de reguliere rondes van het Hoogheemraadschap om, blijft de gemeente uitvoeren. Ook de bediening van bruggen en andere taken van de gemeentelijke havendienst blijft de gemeente zelf doen.

De inrichting, het peilbeheer en onderhoud van het stedelijk water leveren een belangrijke bijdrage aan veilg en schoon water. Het Hoogheemraadschap en de gemeente zien de nieuwe samenwerking met veel vertrouwen tegemoet.




Gemeente Alkmaar