Gemeente Delft

Sluitende programmabegroting 2010 - 2013

Het college van Burgemeester en Wethouders presenteert voor 2010 een sobere maar sluitende begroting. Dit ondanks de economische recessie en bezuinigingen van het Rijk op gemeenten. Ook het beeld voor de jaren 2011 tot en met 2013 ziet er gedegen uit. De begroting van de gemeente Delft bedraagt in totaal ruim ¤ 351 miljoen.

De gemeente moet in 2010 en de jaren daarna bezuinigen. Programmabudgetten en subsidies worden in 2010 bevroren op het prijspeil van 2009. Taken worden met minder geld uitgevoerd. Daarnaast worden de materiele budgetten vanaf 2010 structureel met ¤ 975.000,- verlaagd.

Wethouder Bolten van Financiën hierover: 'We hebben deze begroting moeten maken tegen de achtergrond van de kredietcrisis en de daaropvolgende recessie. Het rijk bezuinigt op gemeenten. Het rijk verbiedt gemeente om precario te heffen op ondergrondse leidingen en het rijk wentelt taken op gemeenten af zonder daartegenover geld beschikbaar te stellen. Hierdoor werd het een enorm gepuzzel om de begroting toch sluitend te krijgen. De puzzel was des te lastiger omdat het college de lasten voor de burger zoveel mogelijk wil beperken maar tevens belangrijke voorzieningen voor de stad overeind wil houden'

Lastenverhogingen voor de burgers worden zo veel mogelijk beperkt. Toch ontkomt de gemeente er niet aan om tariefsverhogingen door te voeren. De kosten voor de gemeente Delft stijgen. De helft daarvan wordt door de gemeente opgevangen binnen de eigen organisatie.

Bezuinigingen om de stad schoon en veilig te houden worden tot een minimum beperkt. Hetzelfde geldt voor armoedebestrijding, zorg en de WMO.

Investeringen
Het college heeft voor de begroting 2010 - 20113 ruimte gevonden voor investeringen en belangrijke zaken in stand te houden. Voor de komende jaren is ¤ 40 miljjoen aan nieuwe investeringen in de meerjarenbegroting verwerkt. Dit is ¤ 20 miljoen meer dan in de vorige begrotting is opgenomen. Door onder andere nieuwe investeringen in water, klimaatbeleid, spoorzone en onderwijs wordt een duurzame ontwikkeling van Delft doorgezet.

De gemeenteraad stelt de begroting vast tijdens de raadsvergadering van 5 november. Voorafgaand daaraan zijn er op 27 oktober algemene beschouwingen en op 29 oktober de begrotingscommissies.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft