Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA blij met initiatief corporatie Pre Wonen:

Klushuizen in Haarlem stap dichterbij

Corporatie Pre Wonen gaat de komende jaren experimenteren met zogenaamde klushuizen. Dat staat te lezen in het Beleidsplan 2009-2012, dat deze week werd gepresenteerd. Klushuizen zijn woningen die met korting worden verkocht of verhuurd, met de verplichting ze op te knappen. PvdA-raadslid Jeroen Fritz, die in 2007 al vroeg om een experiment met klushuizen in Haarlem, reageert verheugd op dit voornemen. Hij roept Pre Wonen op het experiment in Haarlem te laten plaatsvinden.

Het idee van klushuizen komt uit Rotterdam, waar veel positieve ervaringen hiermee zijn opgedaan. In Rotterdam gaat het om woningen in achterstandswijken die door de gemeente voor een relatief laag bedrag worden verkocht, onder voorwaarde dat de bewoners zelf een forse investering plegen in renovatie. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) noemde de klushuizen in Rotterdam als één van de weinige effectieve instrumenten om de eenzijdige sociaal-economische bevolkingssamenstelling van wijken te doorbreken. De nieuwe bewoners zijn over het algemeen jong, starters op de woningmarkt, hoger opgeleid en vaak werkzaam in creatieve beroepen.

De PvdA zette de klushuizen in september 2007 op de politieke agenda in Haarlem. PvdA-raadslid Jeroen Fritz stelde toen schriftelijke vragen aan het College van B&W hierover en een delegatie van de Haarlemse PvdA-fractie ging op bezoek bij de Rotterdamse klushuizen. Fritz: "De projecten met klushuizen hebben een aantal voordelen: karakteristieke panden in de stad kunnen behouden blijven, het leidt tot een meer gedifferentieerde bevolkingssamenstelling in wijken en het trekt creatieve jongeren naar de stad, wat goed is voor de creatieve economie".

Het Haarlemse College van B&W leek niet veel te zien in de klushuizen, maar corporatie Pre Wonen kondigt nu aan er toch mee aan de slag te gaan. Pre Wonen schrijft in haar beleidsplan voor de komende jaren: "Omdat we klanten meer keuzemogelijkheden willen bieden, gaan we experimenteren met de verhuur van zogenaamde kluswoningen. Tegenover een relatief lage huur staat de verplichting van de huurder om de kwaliteit van de woning flink te verhogen". Onduidelijk is nog of dit experiment zal plaatsvinden in Haarlem of in één van de andere gemeenten waar de corporatie actief is.

Fritz reageert verheugd op het voornemen van Pre Wonen en roept de corporatie op dit experiment in Haarlem te laten plaatsvinden. Fritz: "In Haarlem zijn er verschillende panden die door gebrek aan onderhoud of langdurige leegstand verloederen. Wanneer Pre Wonen dit soort panden opkoopt en als klushuis verkoopt of verhuurt, kunnen deze panden worden behouden en betekent dat een grote verbetering voor de omliggende buurt".

*** EINDE PERSBERICHT ***