Gemeente Haarlem


28 augustus 2009


Start herontwikkeling Haarlemse School.


Overdracht Damiate college (St. Petrus LTS) Berlagelaan betekent start van nieuwbouwplan "De Haarlemse School"
Op donderdag 27 augustus jl. is op het stadhuis van Haarlem het voormalige schoolcomplex Damiate college (St. Petrus LTS) officieel overgedragen. Wethouder Jan Nieuwenburg droeg namens de gemeente Haarlem het complex over aan ontwikkelaar HILLGATE, die het daarna, via dezelfde notaris mr. Stuijt heeft overgedragen aan woningcorporatie Pré Wonen. Na deze overdracht werd direct begonnen met de sloop- en bouwactiviteiten van "De Haarlemse School".
De gemeente Haarlem stelt voor De Haarlemse School een deel van de toegekende "Van der Laan subsidie" voor het vlottrekken van woningbouwprojecten beschikbaar. Wethouder Jan Nieuwenburg: "De Haarlemse School is een mooie start van de herontwikkeling van Parkwijk en een goede toevoeging van woningen aan de woningvoorraad in Haarlem".
Pré Wonen heeft een groot aantal woningen in bezit in Parkwijk. Met de overdracht en de herontwikkeling van De Haarlemse School is een eerste stap gezet in de vernieuwing van de wijk. Bob van Zijll, directeur van Pré Wonen, benadrukt dat Pré Wonen het heel belangrijk vindt om ook in deze tijd te blijven bouwen en zo te kunnen voldoen aan de maatschappelijke behoefte. De Haarlemse School bevindt zich in Parkwijk aan de rand van Haarlem, op het terrein van het voormalige schoolcomplex Damiate college (St. Petrus LTS); de hoek van de Prins Bernhardlaan en de Amsterdamse Vaart.
Opbrengst

De opbrengst van het Damiate college aan de Berlagelaan wordt door de gemeente Haarlem volledig ingezet voor de nieuwbouw van de VMBO-Oost op het 023-terrein en de VMBO-West aan het Badmintonpad.
Nieuwbouw en behoud

Het nieuwbouwplan De Haarlemse School voorziet in de realisatie van 159 woningen en appartementen, 209 parkeerplaatsen in stallinggarages en circa 2400 m² kantoor/bedrijfsruimte. Bij het ontwerp van de nieuwbouw zijn het in 1966 gebouwde schoolcomplex, met de daarin en -op aanwezige kunstwerken van Wiesman en Tollenaar, leidend geweest. De karakteristieke aula met het zaagdak, de blikvanger langs de Prins Bernhardlaan, en het daarachter gelegen trappenhuis worden niet gesloopt. De taart die bij de overdracht werd aangesneden, toonde deze kenmerken en staat symbool voor het behoud hiervan.
Huurwoningen

Pré Wonen is van plan om de woningen als huurwoningen in de markt te zetten. Voor de kantoor-/bedrijfsruimtes orienteert Pré Wonen zich nog op passende en aansprekende functies, waarbij de behoefte voor maatschappelijke voorzieningen voor de wijk prioriteit krijgt.
Globale planning

Direct na de overdracht is een aanvang gemaakt met de sloopwerkzaamheden. De start van de bouw staat gepland voor november 2009. Ontwikkelaar HILLGATE uit Wassenaar is de ontwikkelaar en is verantwoordelijk voor de bouw. Verwachting is dat in 2011 een groot gedeelte van de woningen wordt opgeleverd. De heer Dekker van HILLGATE meldde blij te zijn dat kan worden gestart met de bouw. Voor alle betrokkenen in het plan is dit een belangrijk moment. Verder ervaart hij de samenwerking met de gemeente Haarlem en Pré Wonen als zeer contructief en spreekt hij de wens uit in de toekomst meer projecten in Haarlem te ontwikkelen en realiseren.
---




Gemeente Haarlem