KNHS


Oranje kwartet grijpt mis in Windsor
28 augustus 2009
Spanning bij de bondscoach(es), wordt het goud, zilver of niets?

WINDSOR (KNHS) - De Nederlandse springequipe heeft op de Europese Kampioenschappen voor springruiters in de landenwedstrijd net naast het eremetaal gegrepen. Nederland ging in de tweede manche als leider van start, maar kon die positie helaas niet vasthouden, waardoor ze uiteindelijk al vierde eindigden. Twee balken minder en Nederland had goud, één balk minder en Nederland had zilver gewonnen. Nu met een totaal van 32.96 strafpunten over de openingswedstrijd en de twee manches tellende landenwedstrijd stond de titelverdediger van Mannheim met lege handen.

Cru gezegd ontglipte Nederland het goud met de fouten van de laatste ruiter voor Nederland Marc Houtzager (Rouveen) met de hengst Opium VS. In plaats van foutloos te blijven tikte de bruine hengst twee balken uit ondersteuning. Toch is het niet reëel om de schuld van het missen van goud louter en alleen op de schouders van Houtzager te leggen. In de openingswedstrijd had Zoer dat ene foutje niet moeten maken. In de eerste manche van de landenwedstrijd liepen zowel Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blauwendraad's O'Brien als Albert Zoer (Echten) met Okidoki tegen een schlemielige fout aan. O'Brien tikte heel licht met zijn buik tegen de achterste paal van het middelste obstakel in de driesprong, die prompt viel. Ook Zoer had zo'n pechfout, die mogelijk uit een concentratieprobleem voortkwam. Direct nadat Zoer was gestart waaide een harde windvlaag een hindernis compleet omver. Omdat de opbouw van deze hindernis niet snel genoeg vorderde moest Zoer tijdens zijn rit worden gestopt.

Daarna vervolgde de combinatie zijn weg naar het scheen zonder probleem, maar op een hoge steilsprong van de uitgang af toucheerde Okidoki de bovenste paal als was het een in fluweel gestoken hand die de wang van een kind beroert. In deze landenwedstrijden stuiterden de palen soms in hun ondersteuning, om uiteindelijk toch te blijven liggen. Behalve dan weer eens bij de Nederlanders.

Marc Houtzager reed een sterk eerste rondje, maar weet dat zijn paard Opium niet de snelste is. Daarom draaide hij heel kort naar de sloot, waardoor het paard geen afzet kreeg en midden in die sloot terecht kwam. Verder maakte de hengst geen enkele fout en stond Nederland na die eerste manche op de eerste plek met een totaal van 15.19 strafpunten.

In de tweede manche hoopte iedere in het oranje gekleurde supporter dat Blauwendraad's O'Brien het resultaat van de eerste manche zou weten te verbeteren. Op het oog leek deze combinatie perfect bij de zware triple bar te komen, die direct na de sloot gebouwd stond. In plaats van er hoog over te springen leek het of de hengst de hoogte verkeerd taxeerde en een paal te laag sprong. Dat was jammer, maar net als in de eerste manche werd de tweede fout gemaakt op de middelste van de driesprong. Nu niet met de buik de achterste paal, maar met de achterbenen werd de voorste paal afgesprongen. "Als ik nog eens op die hindernis zou moeten aanrijden zou ik het net zo weer doen", aldus de blonde amazone.

Harrie Smolders (Hooge Mierde) had aangekondigd in de tweede manche agressiever van start te willen gaan, maar toen hij op de vierde hindernis was beland had hij al twee springfouten gemaakt. Uiteindelijk tikte Smolders met Exquis Walnut de Muze nog twee balken uit de lepels in de driesprong. "Dit is voor het eerst dat ik verantwoordelijk ben voor het schrapresultaat", aldus Smolders.

Albert Zoer ging als een speer rond over het tweede parcours en bleef foutloos. Daarmee nestelde Zoer zich in de top drie van het individuele klassement, op minder dan een paal achterstand van de verrassende leider in het klassement, de Italiaan Natale Chiaudani met SNAI Seldana di Campalto.

De laatste starter, Marc Houtzager, reed deze keer met een iets grotere wending naar de sloot en met meer tempo. "Ik wilde niet weer een fout op die sloot maken, temeer omdat ik mij die fout daar zelf aanreken. We kwamen nu goed over het water en passeerden de dubbelsprong ook zonder problemen, maar daarna kwam ik net te dicht onder de steilsprong van planken. Vervolgens maakten we ook nog een foutje in de driesprong en toen was de gouden droom over", aldus Houtzager.

Rob Ehrens, voor het eerst als bondscoach zonder medaille op een FEI kampioenschap, relativeerde de vierde plek. "We waren er heel dichtbij, maar we hebben helaas de grote vorm van de eerste rond niet vast kunnen houden in de tweede. We zaten tot op het laatste moment heel dicht bij het goud en dan is de vierde plek een zure plek. Maar we hebben het aan onszelf te wijten. We hadden met name in de tweede manche minder fouten moeten maken. Harrie moet nog ervaring opdoen met de sfeer van een kampioenschap, bij Hoorn had ik op een foutje minder gehoopt en Albert heeft gewoon super gepresteerd. Misschien dat er onbewust toch net iets te veel druk lag op de schouders van Marc", aldus Ehrens.

Korte reacties:

Albert Zoer: "Dit is de sport zoals hij echt is. We waren heel dichtbij. Ze zeggen: je bent zo goed als je laatste ronde en dat klopte in deze wedstrijd exact. Ik weet het, de vierde plek is zuur, maar iedereen heeft zijn best gedaan. Ik heb me weinig van die omgewaaide hindernis in de eerste manche aangetrokken ik dacht bij mezelf dat ik daar vanzelf wel bij de buurt zou komen en dat ik dan wel zou merken wat er gebeurde".
Rob Ehrens kon het met de woorden van Zoer eens zijn. "We zaten dicht bij het goud en het is jammer dat we die vorm van de eerste ronde niet hebben kunnen vasthouden. Harrie heeft de openingswedstrijd zeer sterk gereden en hij had vandaag net zo sterk moeten acteren als in die wedstrijd. Jammer, maar dat is ook nog een beetje gebrek aan ervaring op dit niveau".
Marc Houtzager: "Ik wilde niet weten hoe de stand was voordat ik de ring inreed voor mijn rit in de tweede manche. Ik wilde een nul rondje realiseren, vandaar dat we ons net zo op deze tweede manche hebben voorbereid als op de eerste. Ik reed heel erg sterk naar voren op de sloot, om de fout die ik daar in de eerste manche maakte in de tweede te vermijden. Misschien dat ik daardoor net iets te dicht onder de steilsprong van planken kwam. De fout in de driesprong was een echte pechfout".
Harrie Smolders over zijn zwakke start in beide omlopen: "In beide manches had ik startproblemen. In de eerste ronde direct twee fouten op de eerste hindernissen en ook in de tweede had ik ook al direct twee palen aan de benen. In de eerste manche hebben we ons voortreffelijk hersteld en in de tweede ronde lukte het gewoon niet". Angelique Hoorn was echt verdrietig. "Weet je, Blauwendraad's O'Brien was echt in topvorm en we hebben met elkaar al zo vaak net naast een medaille gegrepen. Ik had mijn paard een medaille gegund, want zijn inzet is altijd enorm".

Meer info zie: www.alltechfeiwindsoreuropeans.com

Uitslag EK landenwedstrijd springen:


1) Zwitserland - 27.66

2) Italië - 31.00

3) Duitsland - 31.75

4) Nederland - 32.96

- Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien (Peter Pan x Goudsmid) - 0.54 + 4 + 8

- Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze - 0.24 + (8)
+ (12)

- Albert Zoer (Echten) - Okidoki (Jodokus x Topas) - 3.18 + 4 + 0
- Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS (Polydor x Bormio) - (3.19) + 4
+ 9

Tussenstand EK individueel:


1) Natale Chiaudani (Ita) - Snai Seldana di Campalto - 4.47
2) Ben Maher (Eng) - Robin Hood W (Andiamo x Libero H) - 6.30
3) Albert Zoer - Okidoki - 7.18
11) Angelique Hoorn - Blauwendraad's O'Brien - 12.54 21) Marc Houtzager - Opium VS - 16.19
37) Harrie Smolders - Exquis Walnut de Muze - 24.24

Foto's: Remco Veurink - www.jmint.eu en www.melissen.net