Ministerie van Financiën

Beantwoording kamervragen over `De Kern'

Geachte heer,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van het lid Bashir (SP) over de zaal bij de Belastingdienst `De Kern'.

Hoogachtend,

mr. drs. J.C. de Jager

de staatssecretaris van Financiën

2009Z14481
Vragen van het lid Bashir (SP) aan de staatssecretaris van Financiën over de door de Belastingdienst gebouwde en gesloopte futuristische ruimteschipachtige zaal (ingezonden 3 augustus 2009).
1.
Waarom heeft u opdracht gegeven tot het bouwen van de futuristische ruimteschipachtige zaal 'De Kern'? Antwoord
'De Kern' is onderdeel van het Walterboscomplex in Apeldoorn. In 1999 is begonnen met de bouw van deze nieuwe huisvesting voor het Centrum voor Informatie- en Communicatietechnologie van de Belastingdienst (B/CICT). De zaal 'De Kern' is als zogeheten ruwbouw opgeleverd door de aannemer. In 2006 is door het management van B/CICT besloten de zaal geschikt te maken voor het geven van presentaties over ICT-projecten bij de Belastingdienst. Deze presentatieruimte was bedoeld zowel voor werving en introductie van nieuwe medewerkers, informatieoverdracht aan eigen medewerkers, als ook voor de ontvangst van externe bezoekers aan het complex. Voor die tijd moest vaak worden uitgeweken naar externe locaties omdat een dergelijke ruimte binnen het Walterboscomplex niet voorhanden was. Gekozen is destijds voor een moderne, multimediale ruimte, passend bij een ICT omgeving.
2.
Kunt u uiteenzetten wat voor technologische snufjes in de zaal aanwezig waren en welke functie deze snufjes hadden? Antwoord
De technologische toepassingen bestonden uit touchscreen-beeldschermen en een systeem waarbij door middel van het onderbreken van een laserstraal een programma of presentatie werd gestart. Bezoekers konden hierdoor zelf programma's starten en sturen. Daarnaast werd gebruik gemaakt van een aantal beamers die beelden via spiegels op panelen projecteerden.
3.
Waarom is 'De Kern' gesloopt?

4.
Hoeveel heeft de bouw van 'De Kern' gekost en uit welk budget is dit gefinancierd? Hoeveel heeft de sloop gekost en waaruit is dit gefinancierd? 6.
Vindt u de bouw en de sloop van deze zaal een zorgvuldige besteding van belastinggeld? 7.
Denkt u dat dit soort uitgaven van de Belastingdienst goed zijn voor de belastingmoraal? Zo ja, waarom? Antwoord 3, 4, 6 en 7
'De Kern' is niet gesloopt, maar aangepast voor het beleggen van bijeenkomsten en vergaderingen voor groepen van meer dan vijftig personen. In de praktijk bleek namelijk dat er anders dan gedacht minder behoefte bestond aan de functie van de zaal als presentatieruimte. Door de specifieke inrichting van 'De Kern' was de zaal echter niet geschikt voor bijeenkomsten van grotere groepen. Er is toen door het management van B/CICT besloten tot aanpassing van de ruimte. Er is nadrukkelijk gekozen voor het ombouwen van een bestaande ruimte en niet voor het inrichten van een nieuwe zaal, dit om kapitaalvernietiging zoveel mogelijk te voorkomen.
1
De oorspronkelijke ruimte was, zoals gezegd, als ruwbouw opgeleverd door de aannemer. Onder regie van de Rijksgebouwendienst is de ruimte verder afgebouwd en geschikt gemaakt voor 'De Kern'. Deze bouwkundige kosten hebben circa ¤ 300.000,- bedragen, en zijn ten laste gekomen van het totale bouwbudget voor het complex, een en ander passend binnen de kaders en richtlijnen van de Rijksgebouwendienst. Bij de recente aanpassing naar vergaderruimte is de bouwkundige inrichting grotendeels gehandhaafd: de aangebrachte voorzieningen, zoals plafond- en vloerafwerking, verlichting en klimaatinstallatie, zijn in de huidige ruimte met de huidige functionaliteit in stand gebleven. Alleen de panelen waarop de presentaties werden geprojecteerd, waren niet meer bruikbaar. Ook moet de vloer om redenen van akoestiek worden verlaagd. Panelen en vloer maken, samen met de kosten van ontwerp en productontwikkeling ten behoeve van 'De Kern', ongeveer een kwart uit van de genoemde ¤ 300.000,- aan bouwkundige kosten. Het grootste deel van de bouwkundige investering blijft dus zijn waarde behouden. Naast de bouwkundige kosten zijn er destijds voor 'De Kern' kosten gemaakt voor audio-, video- en computerapparatuur. Deze technische apparatuur, met bijbehorende software, is of wordt elders ingezet binnen de Belastingdienst, onder meer in de vestigingen Apeldoorn en Utrecht en de regio Amsterdam.
5.
Heeft u de Kamer op enig moment geïnformeerd over de bouw dan wel de sloop van 'De Kern' en de financiering hiervan? Zo niet, waarom niet? Antwoord
'De Kern' maakt integraal deel uit van de totstandkoming van het Walterboscomplex. Er was geen reden de Tweede Kamer hierover te rapporteren. 8.
Hoeveel wordt er bij de Belastingdienst uitgegeven aan huisvesting als de facilitaire dienstverlening buiten beschouwing wordt gelaten? Kunt u uiteenzetten hoe dit bedrag is opgebouwd? Antwoord
De Belastingdienst betrekt zijn gebouwen van de Rijksgebouwendienst. Dit geldt voor alle huisvesting van de Belastingdienst. De Belastingdienst betaalt hiervoor jaarlijks een gebruikersvergoeding aan de Rijksgebouwendienst. In 2008 was deze gebruiksvergoeding ¤ 171,8 mln. Daarnaast is er in 2008 door de Belastingdienst voor de bestaande huisvesting voor een bedrag van ¤ 18,6 mln uitgetrokken aan specifieke huisvestingprogramma's. Deze hebben betrekking op het beheer en onderhoud van gebouwen en installaties, het meubilair, de beveiliging, de veiligheid en gezondheid, en de duurzaamheid. Ten slotte zijn in 2008 voor nieuwe en/of vervangende huisvesting voor een bedrag van ¤ 25 mln inrichtingskosten gemaakt (meubilair, bedrijfsinstallaties, beveiliging, etc.). 9.
Zijn er nog andere multimediale ruimtes bij de Belastingdienst? Zo ja, welke? Antwoord
Er zijn uiteraard wel andere vergader- en ontvangstruimten binnen de Belastingdienst met audiovisuele ondersteuning. 'De Kern' bood daarentegen genoemde multimediale presentatiemogelijkheden en was daarin enig in zijn soort. 2