Openbaar Ministerie


Tien jaar geëist voor beramen liquidaties vanuit cel

28 augustus 2009 - Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank Rotterdam tien jaar gevangenisstraf geëist tegen een 53-jarige man, die wordt verdacht van het beramen van overvallen en liquidaties op vier personen. Een 40-jarige medeverdachte hoorde 30 maanden gevangenisstraf -waarvan tien maanden voorwaardelijk- tegen zich eisen, omdat hij zou hebben geholpen om deze gewelddadige overvallen voor te bereiden.

De liquidaties konden vorig jaar oktober door ingrijpen van de Nationale Recherche en het Landelijk Parket worden verijdeld. De 52-jarige verdachte beraamde de liquidaties vanuit de gevangenis in Roermond. De actie kwam aan het licht door een undercover operatie. Een politie-infiltrant had opdracht gekregen om in ruil voor 100.000 euro de moorden te plegen.

De medeverdachte heeft de hoofdverdachte volgens het Openbaar Ministerie geholpen bij het beramen van de liquidaties. Volgens de hoofdverdachte was deze persoon zijn `ogen en oren' buiten de gevangenis. Hij bracht derden naar de woningen van de beoogde slachtoffers, nam foto's van deze woningen en regelde de contacten.

De hoofdverdachte beraamde de moorden vermoedelijk uit wraak. De overvallen moesten gepleegd worden om geld of verdovende middelen te verkrijgen. Hij had van één van zijn beoogde slachtoffers eerder zonder pardon een vinger afgeknipt. De officier van justitie sprak van een zeer ernstige feiten: "Voor de hoofdverdachte telde maar één mensenleven; dat van hemzelf."