Winnaars RVU Radioprijs 2009 bekendgemaakt

28/08/2009 20:51

RVU Educatieve Omroep

Hilversum, 28 augustus 2009 - De winnaars van de RVU Radioprijs zijn vanavond op Radio 1 bekendgemaakt. De RVU Radioprijs is de jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers uit Nederland en Vlaanderen. Juryvoorzitter Dolf Jansen maakte de winnaars bekend in een live-uitzending vanuit het RVU-paviljoen in Hilversum.

In de categorie journalistiek/nieuwsgeoriënteerd werd Mijke Hurkx van de Fontys Hogeschool Tilburg tot winnaar uitgeroepen. Zij maakte het programma 'Als je dit niet hebt meegemaakt...', een bijzonder rauw en openhartig interview met een militair die op 19-jarige leeftijd naar Uruzgan werd uitgezonden.

Het juryrapport: "Een gewone Brabantse jongen vertelt over zijn ervaringen als militair in Uruzgan. Recht voor zijn raap, zonder enige terughoudendheid. In al zijn kaalheid en soberheid zegt dit interview meer over de missie van de Nederlandse militairen in Uruzgan dan menig reportage. Knap gedaan van de maakster, die zich ontpopt als een goed interviewer. Stukje bij beetje weet zij de militair tot steeds grotere openheid te bewegen. Een onthullend en onthutsend interview dat de oorlog in Afghanistan heel dichtbij brengt."

In de categorie cultureel/persoonlijk ging de prijs naar Frances Lefebure van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen: opleiding drama (voorheen Herman Teirlinck Instituut). Zij maakte de documentaire 'Tot in den draai'. Een documentaire over een avontuurlijke jongen die een een reis door de jungle maakt en op een gegeven moment onvindbaar is. Zijn ouders houden rekening met het ergste; een leven zonder hun zoon.

Het juryrapport: "Een subtiel opgebouwde documentaire over een avontuurlijke jongen die verdwijnt in de jungle. Is hij dood of niet? Die vraag houdt de luisteraar lang bezig. Daar ligt voor een groot deel de kracht van deze documentaire. De emoties van de ouders zijn mooi afgezet tegen de neutraal gelezen dagboekfragmenten. Frances Lefebure laat zien dat ze een verhaal kan vertellen en dat ze het medium radio ten volle weet te benutten."

Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, opleiding drama (voorheen Herman Teirlinck Instituut) is dit jaar verantwoordelijk geweest voor het grootste aantal nominaties, namelijk vijf. Het RITS in Brussel zorgde voor één nominatie. Daarmee komt het aantal Vlaamse nominaties dit jaar op zes, evenveel als het aantal Nederlandse nominaties. Verantwoordelijk daarvoor zijn BNN University (drie maal), de Fontys Hogeschool Tilburg (twee maal) en Journalistiek Rijksuniversiteit Groningen (één maal). Opvallende afwezige bij de nominaties was de School voor Journalistiek Utrecht, die vorig jaar nog zes nominaties kreeg. Ook Windesheim Zwolle ontbrak dit jaar bij de nominaties.

De jury bestond dit jaar uit Dolf Jansen, Ronneke van der Genugten, Vincent Bijlo, Geertjan Lassche en Boris van der Ham.




r