Ingezonden persbericht

Amsterdam, 19 augustus 2009

Heisser Sommer

Cinema DDR - Films van achter de Muur

Deze herfst, precies twintig jaar na de val van de Berlijnse Muur, besteedt het Filmmuseum uitgebreid aandacht aan films uit de voormalige DDR. Ondanks de censuur werden in de DDR zeer diverse en artistiek hoogwaardige films gemaakt. Het Filmmuseum legt het accent op de jaren zestig, de bloeiperiode van de Oost-Duitse cinema, met speciale aandacht voor een aantal in 1965 verboden films. Het programma bevat vijftien titels die een unieke blik bieden op de Oost-Duitse geschiedenis en het dagelijks leven in de DDR.
Filmmuseum (Amsterdam), 5 november t/m 2 december 2009

Alle films in het programma 'Cinema DDR - Films van achter de Muur' werden geproduceerd door het Oost-Duitse staatsfilmbedrijf DEFA (Deutsche Film AG). Diverse DEFA-regisseurs testten de grenzen van de hen opgelegde censuur en slaagden erin bijzondere en artistiek waardevolle films te realiseren. Een aantal van deze DEFA-producties is opgenomen in een door internationale filmcritici opgestelde lijst met de honderd beste Duitse films aller tijden. De films in het programma geven een kijkje in het dagelijks leven in de DDR - de kleding, interieurs, omgangsvormen en gebruiken - en bieden een unieke blik op de Oost-Duitse geschiedenis.

Verboden films van 1965
Vanwege aangescherpte censuur belandde in 1965 bijna de volledige jaarproductie van DEFA op de plank. In 1990 werden deze 'verboden films van 1965' voor het eerst vertoond tijdens het filmfestival van Berlijn. Sinds dit retrospectief, dat juichend werd ontvangen, worden films als Das Kaninchen bin ich (1965) en Spur der Steine (1966) wereldwijd beschouwd als Oost-Duitse filmklassiekers. Ook in de museumwereld bestaat belangstelling voor het filmerfgoed van de DDR. Zo organiseerde het MoMA (Museum of Modern Art) in New York het retrospectief 'Rebels with a Cause' (2005), over de Oost-Duitse cinema.

DDR-films voor het eerst in Nederland
De Oost-Duitse cinema is in Nederland nog niet eerder op deze schaal belicht. In een periode dat de Duitse film ook hier weer volop in de belangstelling staat, brengt het Filmmuseum een blinde vlek in de filmgeschiedenis in kaart. Een van de films uit het programma, de Oost-Duitse cult-musical Heisser Sommer (1968), werd in 2008 door het Filmmuseum verworven voor de collectie. Tijdens de Museumnacht, op 7 november, staat het Filmmuseum geheel in het teken van de DDR.

Lezingen en forum
In de Filmmuseum-serie Klassiekerlezingen geeft Eggo Müller (Film- en Televisiewetenschappen, Universiteit Utrecht) op 10 november een lezing over Das Kaninchen bin ich. Ook is een lezing gepland over het werk van Konrad Wolf (1925-1982), een van de belangrijkste filmmakers in de DDR. In het programma Cinema DDR zijn vier van zijn films opgenomen. Op 13 november organiseert het Filmmuseum een forum over Oost-Duitse cinema. De gasten worden binnenkort bekend gemaakt.

Documentaires
Het Cinema DDR-programma bevat een aantal delen van de niet eerder in Nederland vertoonde documentairereeks 'Die Kinder von Golzow' (1961-2008). In deze serie volgen filmmakers Winfried en Barbara Junge achttien inwoners van de Oost-Duitse stad Golzow, allemaal geboren tussen 1953 en 1955, over een periode van bijna een halve eeuw. Fragmenten uit deze unieke documentairereeks waren eerder te zien in de DDR-aflevering van de VPRO-serie 'In Europa' (2007-2009).

Alle films in het programma Cinema DDR zijn Duits gesproken en Engels ondertiteld.

Bijlage : titellijst

Cinema DDR - Films van achter de Muur

Titellijst

Die Mörder sind unter uns - Wolfgang Staudte - 1946

Berlin Ecke Schonhäuser - Gerhard Klein - 1957

Sterne - Konrad Wolf - 1959

Karbid und Sauerampfer - Frank Beyer - 1963 (o.v.b.)

Der geteilte Himmel - Konrad Wolf - 1964 (o.v.b.)

Das Kaninchen bin ich - Kurt Maetzig - 1965

Jahrgang 45 - Jürgen Bötcher - 1965

Spur der Steine - Frank Beyer - 1966

Ich war neunzehn - Konrad Wolf - 1968

Heisser Sommer - Joachim Hassler - 1968

Die Legende von Paul und Paula - Heiner Carow - 1973

Solo Sunny - Konrad Wolf - 1980

Die Architekten - Peter Kahane - 1990

Und wenn sie nicht gestorben sind... Die Kinder von Golzow - Winfried & Barbara Junge - 2006

...dan leben sie noch heute. Das Ende der unendlichen Geschichte - Winfried & Barbara Junge - 2008