VVD


28-8-2009

Erelid Edzo Toxopeus overleden

Op 91-jarige leeftijd is het erelid van de VVD mr. E.H. Toxopeus overleden.

Edzo Toxopeus was in de periode 1963 -1969 de leider van de VVD als opvolger van prof. mr. P.J. Oud. Hij heeft een lange staat van dienst in de VVD gehad. Tweede Kamerlid, fractievoorzitter, minister van Binnenlandse Zaken, Commissaris van de Koningin in Groningen en lid van de Raad van State. In 1985 werd hij benoemd tot Minister van Staat.

In de volgende nummer van Liber zal uitgebreid stil worden gestaan bij het overlijden van deze markante VVD'er die in 1970 tot erelid van de VVD werd benoemd. Bijna 40 jaar heeft hij zich in een groot aantal bestuurlijke en politieke functies met visie en grote deskundigheid voor het liberalisme ingezet. De VVD is Edzo Toxopeus bijzonder dankbaar voor zijn inzet voor de VVD, het liberalisme en het openbaar bestuur.

Partijvoorzitter Ivo Opstelten spreekt zijn waardering uit voor het overleden erelid: "Ik denk met heel veel waardering terug aan Edzo Toxopeus. Hij was een hoffelijke, welsprekende en aimabele bestuurder. Een overtuigd liberaal die een grote rol heeft gespeeld in de naoorlogse Nederlandse politiek en de VVD. Een lang en werkzaam leven is dan nu toch tot een einde gekomen. Ik wens namens de VVD de familie kracht toe om dit verlies te dragen."

Ook Mark Rutte denkt met waardering terug aan Edzo Toxopeus: "Edzo Toxopeus is een belangrijk mens in onze liberale geschiedenis. Als VVD'er in hart en nieren heeft hij zich in verschillende functies voor de samenleving ingezet. Het was een man die de kunst verstond zichzelf te blijven en tegelijk een groot publiek aan te spreken. Maar bovenal was hij een echte heer."