Ingezonden persbericht

Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Aviodrome sluit BankGiro Loterij Airtour af met Vliegtuig Spektakel 29 & 30 augustus

Vliegtuig Spektakel bij Aviodrome

Lelystad, 19 augustus - Op zaterdag 29 en zondag 30 augustus worden de BankGiro Loterij Airtour en de viering van 100 jaar Nederlandse luchtvaart knallend afgesloten met het Vliegtuig Spektakel bij het Nationaal Luchtvaart Themapark Aviodrome in Lelystad. Tientallen historische vliegtuigen, klassieke auto's, (leger)voertuigen en legershows brengen op 29 en 30 augustus een bezoek aan de Aviodrome voor een topweekend.

Vliegtuig Spektakel
De Airtour werd door de Aviodrome georganiseerd ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de Nederlandse gemotoriseerde luchtvaart, een memorabel moment. Tijdens het weekend van 29 en 30 augustus sluit de Aviodrome de BankGiro Loterij Airtour spectaculair af met het Vliegtuig Spektakel. De Aviodrome speelt hierbij een thuiswedstrijd en keert met de gehele historische vloot van de Airtour 29 en 30 augustus terug naar huis, naar het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, voor de Grote Finale..

Een eeuw luchtvaart met verrassingen..
Op 27 juni 2009 was het precies honderd jaar geleden dat de Franse graaf Charles de Lambert met zijn 'Wright Flyer A' als eerste over het Nederlandse landschap vloog. Sindsdien heeft de luchtvaart een ongelooflijke ontwikkeling meegemaakt, met vele mooie, spectaculaire, 'romantische' en avontuurlijke momenten. De vele memorabele momenten en sferen uit de (Nederlandse) luchtvaarthistorie zijn zaterdag 29 en zondag 30 augustus, tijdens het Vliegtuig Spektakel, nogmaals te beleven bij de Aviodrome. Hierbij zal o.a. de gehele historische vloot van de Airtour plus een aantal verrassingen naar de Aviodrome komen. Vele toestellen die een markante plaats in de luchtvaarthistorie hebben bemachtigd, zoals de DC-2 'Uiver', de Catalina vliegboot, de Fouga Magister en de Lockheed Constellation, staan klaar om bewonderd te worden en het door zovelen als 'romantisch' omschreven luchtvaartgevoel bij bezoekers los te maken. Buitenlandse deelnemers zijn o.a. diverse vliegtuigen uit de Tweede Wereldoolrog, waaronder een Britse Spitfire, een Duitse Focke-Wulf FW190 en een Douglas Invader van Amerikaanse origine. In een aantal historische vliegtuigen kunnen zelfs rondvluchten worden gemaakt!

Focke-Wulf en Spitfire
Voor zowel jong als oud belooft het Vliegtuig Spektakel 29 en 30 augustus een onvergetelijke afsluiting van de zomer te worden. Om weer helemaal terug te keren naar de historische momenten uit de luchtvaarthistorie, wordt de Aviodrome compleet ondergedompeld in verschillende stadia uit de 20e eeuw. Zo zullen, naast een flink scala aan historische vliegtuigen, ook een groot aantal klassieke auto's en (leger)voertuigen aanwezig zijn. Gedacht moet hierbij worden aan Dodges, Jeeps Scoutcars, Staffcars, Harleys en BSA's. Daarnaast voert de Sgt. Wilsons Army Show 'Army Spektakelshows' op, worden er voor kinderen marcheerlessen gegeven en worden er rondleidingen en lezingen over WOII gegeven. De Aviodrome schenkt 29 en 30 augustus speciale aandacht aan onze veteranen. Zij krijgen 29 en 30 augustus, op vertoon van hun veteranenpas, gratis toegang tot de Aviodrome en dus het Vliegtuig Spektakel.

Grote Finale BankGiro Loterij Airtour
Het Vliegtuig Spektakel belooft een geweldig weekend en afsluiter van de BankGiro Loterij Airtour te worden, vol met historische vliegtuigen, voertuigen, shows en (kinder)activiteiten. Het Vliegtuig Spektakel is zowel 29 als 30 augustus geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor bezoek aan het Vliegtuig Spektakel hoeft slechts de reguliere entreeprijs voor de Aviodrome betaalt worden. Op vertoon van een veteranenpas o.i.d. is de toegang voor zowel de Aviodrome als voor het Vliegtuig Spektakel gratis. Voor meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met de Aviodrome via tel. 0900-AVIODROME (0900-2846376; 25. ct.p.min) of via de website www.aviodrome.nl. Via deze site kunnen ook rondvluchten in historische vliegtuigen worden geboekt. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome bevindt zich aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad.

De Aviodrome, met een zeer grote collectie historische vliegtuigen, is het nationale luchtvaart-themapark van Nederland en is het gehele jaar geopend. Het Luchtvaart-Themapark, sinds 2003 gevestigd op Lelystad Airport, heeft naast een binnenexpositie van zo'n 6000 m' en een grootbeeld-filmtheater ook een groot buitenterrein met diverse historische luchtvaartgebouwen en vliegtuigen. Voor jong en oud is de Aviodrome zowel leuk als leerzaam.