Gemeente Hulst


Persbericht - 29.08.2009

Toekenning ereburgerschap Hulst

Op 15 juli 2004 stelde de gemeenteraad van Hulst de Verordening op onderscheidingen van de gemeente Hulst vast. Op grond van deze verordening heeft de gemeenteraad de mogelijkheid om verdienstelijke personen te eren met het Ereburgerschap c.q. de Erepenning in goud van de gemeente Hulst. Op 9 juli 2009 nam de gemeenteraad - tijdens een besloten zitting - op grond van deze verordening een besluit.

De Heer Reinhold Ruhr is sedert 17 september 1979 burgemeester van Michelstadt. Tot 1993 was het in Michelstadt de gemeenteraad welke de burgemeester koos. Sinds 1993 wordt de burgemeester er rechtstreeks verkozen door de burgers. Op woensdag 16 september 2009 legt de heer Ruhr zijn functie als burgemeester neer. Bij zijn afscheid is hij derhalve 30 jaar lang burgemeester van onze Duitse zustergemeente geweest.
De heer Ruhr heeft zich vanaf het begin van zijn vervulling van het ambt ingezet voor de jumelage tussen Michelstadt en Hulst. Zijn charisma en enthousiasme hebben velen enthousiast doen worden voor de jumelage en de doelstelling ervan doen onderstrepen.

Bij besluit van 13 januari 1999 besloot de Hulster gemeenteraad de heer Ruhr de Erepenning in goud van de gemeente Hulst toe te kennen. De onderscheiding werd toegekend vanwege de inzet van de heer Ruhr voor de verbroedering tussen beide gemeenten. De uitreiking vond plaats op 20 maart 1999 bij gelegenheid van de viering van het 30e jarig jubileum van de vriendschap tussen Hulst & Michelstadt.

Nu burgemeester Ruhr afscheid neemt als burgemeester kan hij terugkijken op een ambtsperiode van 30 jaar tijdens welke hij continue de zusterstad Hulst op wonderbaarlijke wijze heeft gepromoot. De heer Ruhr kan worden geklassificeerd als een bijzonder ambassadeur van de gemeente Hulst. In zijn hoedanigheid als burgemeester van Michelstadt was de heer Ruhr 30 jaar lang gastheer voor alles en iedereen uit de gemeente Hulst die in Michelstadt vertoefde. Hij bracht burgers tezamen en deelde met hen de Europese gedachte. Gesteld kan worden dat hij zich gedurende een aanzienlijke tijd op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Hulster gemeenschap.
Om die reden heeft de gemeenteraad van Hulst op 9 juli 2009 besloten het Ereburgerschap van de gemeente Hulst toe te kennen aan de heer Reinhold Ruhr uit Michelstadt (1945).

Op zaterdag 29 augustus 2009 vindt in de raadzaal van het stadhuis te Hulst een bijeenkomst plaats ter viering van de 40-jarige vriendschap tussen Hulst & Michelstadt. Tijdens deze bijeenkomst stelt burgemeester Jan-Frans Mulder zijn collega-burgemeester Reinhold Ruhr in kennis van het hem toegekende Ereburgerschap en reikt hij hem de daarbij behorende versierselen uit. De bijeenkomst vangt aan om 17.00 uur.